Србија

ТРАЖЕ РАДНИКЕ: Дају 2.000 евра само да одете тамо! Плата је 4.000, а ако доведете још неког, добићете посебан поклон!

Углавном је реч о реномираним групама клиника или појединим локалним клиникама, као и домовима за негу старијих и немоћних лица, те особа са посебним потребама.

Медицинари из БиХ са нестрпљењем очекују долазак послодаваца из Кувајта, Катара, Уједињених Арапских Емирата, који су у потрази за радницима са ових простора стигли чак до Хрватске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У овој држави предстоје семинари на којима ће представници здравствених установа из земаља Залива медицинским сестрама и техничарима преставити погодности запослења у некој од тамошњих клиника, те услове које треба да испуњавају да би дошли до посла.

У Струковном синдикату медицинских сестара и техничара РС кажу да су те погодности такве, да би тешко могли да им одоле и радници који су кудикамо боље плаћени.

– Услови рада су већ познати, а у понуди је плата од 4.000 евра, док ће сваки радник који потпише уговор и оде да ради тамо, добити 2.000 евра премије, а прековремени рад плаћају 150 одсто. Послодавци из Заливских земаља радницима са ових простора обезбеђују авионски превоз одавде до тамо, бесплатан смештај, те превоз од смештаја до посла – каже председник овог синдиката Мирко Шербежија.

Према његовим речима, услови за запослење медицинских сестара и техничара у некој од клиника у Катару или Кувајту су диплома о завршеној школи, две године радног искуства и солидно познавање енглеског језика.

– Питање је дана када ће посредници клиника из поменутих држава доћи и у Српску и БиХ, што ће отворити ново тржиште за запослење наших медицинских сестара и техничара и уовом дијелу света. Ми се, ионако, суочавамо са забрињавајућим одливом медицинског кадра, а ову понуду ће мало ко моћи да одбије, јер је реч о условима који наши радници, са платом од око 800 КМ и пуним рукама посла, могу само да сањају. За наш здравствени систем опасно је и то што клинике из европских земаља поједностављују услове запослења радника са ових простора, с обзиром на то да им, како време пролази, постављају све лакше и једноставније услове за заснивање радног односа – истиче Шербеџија.

Тако је нашим медицинским сестрама и техничарима, да би се запослили у некој европској држави, сада довољно да имају диплому о завршеној школи, положен стручни испит и солидно познавање језика, а да, притом, уопште не морају да имају радно искуство. То потврђују и многи огласи у којима послодавци из иностранства траже медицинске сестаре и техничаре са или без радног искуства.

Углавном је реч о реномираним групама клиника или појединим локалним клиникама, као и домовима за негу старијих и немоћних лица, те особа са посебним потребама.

Бруто плата без признате дипломе у Немачкој се креће до 2.400, а са признатом дипломом до 3.300 евра, Уз ове плате, наравно, иду редовни додаци, а код свих послодаваца осигуран је привремени или трајни повољан смештај, наводи се у огласима.

Због свих наведених погодности које нуде европске или арапске клинике, не чуди што медицинари са ових простора као запете пушке чекају прилику да оду.

– Понуда неке клинике из, на пример, Немачке или Катара се не пропушта, али не само због пара. Веома је важно да људи који воле свој посао раде у једном уређеном систему и да могу да се усавршавају и напредују. Овде то није случај – каже медицинска сестра Светлана С.

Домаћим домовима здравља и болницама конце мрсе и многи послодавци из Европе који не жале пара да дођу до доброг неговатеља или медицинске сестре. Тако су поједине стране клинике спремне да са чак 2.000 евра почасте онога ко им препоручи и доведе вредну медицинску сестру са ових простора.

– Посредници су, најчешће, управо медицинари који су се, због своје стручности и способности, за кратко време доказали у тим клиникама – каже председник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић.

 

Извор: Блиц/ Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ