Русија Свет

ПУТИН ПОБЕСНЕО И УПУТИО НАЈОШТРИЈЕ ПРЕТЊЕ !

Фото: Јутјуб

Шеф комитета за међународне односе руске Државне думе Леонид Слуцки сматра да инцидент са запленом руског танкера представља притисак Украјине на истрагу коју Русија спроводи у вези са ухапшеним украјинским морнарима, током инцидента у Керчком мореузу.

„Украјина на сопствену провокацију реагује пиратеријом. То је незаконит притисак на истрагу“, истакао је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Уколико је циљ заплене руског танкера хапшење држављана Руске Федерације, са намером да они постану таоци — одговор Русије биће моменталан“, саопштено је из руског Министарства иностраних послова.

„Тренутно радимо на утврђивању свих околности у вези са ситуацијом задржавања руског танкера, како би се предузеле адекватне мере“, наводи се у саопштењу. Такође се истиче и да инцидент са задржавањем руског брода представља грубо кршење свих правила међународног права.

Огласио се и шеф комитета за међународне послове Савета федерације Русије Константин Косачов који је рекао да би украјински председник Владимир Зеленски што пре требало да саопшти свој став по питању задржавања руског танкера.

„Или Служба безбедности Украјине делује самостално и покушава да у то увуче Зеленског, или по налогу украјинског председника, што би било јако лоше, јер би то представљало наставак политике коју је водио његов претходник Петар Порошенко“, закључио је Косачов.

да подсетимо Украјинска служба безбедности задржала је руски танкер „Нејма“, који је коришц́ен приликом блокаде Керчког мореуза, када се догодио инцидент са украјинским морнарима, преносе медији. Како се наводи, у току је припрема оптужбе на основу које би брод требало да буде заплењен.

Медији наводе и да је украјинска служба обавила претрес брода, да је конфискована комплетна документација, као и да је цела посада испитана.

Служба те земље је направила и списак од 15 руских високих војних званичника, који су осумњичени за блокаду украјинских бродова, а међу њима су и један контраадмирал, два вицеадмирала и један генерал-пуковник.

Подсетимо, три брода украјинске ратне морнарице, „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“, 25. новембра прошле године су, нарушавајуц́и чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, пресекли државну границу Русије.

Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико часова изводили опасне маневре, не одговарајуц́и на захтеве руских бродова, који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.

Приведена су 24 украјинска војника, укључујуц́и и два агента Службе безбедности Украјине, који су се, према речима прес-службе Федералне службе безбедности (ФСБ), налазили на бродовима и координисали провокације.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ