Србија

Због нове ставке следећи РАЧУН ЗА СТРУЈУ ЋЕ БИТИ ВЕЋИ, а ово је сигуран начин да га СМАЊИТЕ!

Фото: јутјуб

Заменом “класичних” сијалица са ужареним влакном енергетски ефикаснијим ЛЕД сијалицама, што ће од средине следеће године бити и обавеза, домаћинства у Србији могла би да уштеде до 630 динара месечно. То ће бити значајна ставка у кућном буџету и плус, за разлику од јуче најављеног новог трошка у виду таксе за унапређење енергетске ефикасности који ће грађани осетити на јулском рачуну за струју.

Наиме, на Блиц панелу о енергетској ефикасности и правилном коришћењу струје, Радован Станић, директор за снадбевање електричном енергијом ЕПС-а, подсетио је да од 1. јула важи ова накнада која износи 0,015 динара по киловат-сату, односно око 6 динара на месечном рачуну за просечну потрошњу од 400 киловата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, помоћник министра за рударство и енергетику Милош Бањац најавио је укидање “класичних” сијалица са ужареним влакном, које се у Србији неће више користити, највероватније, од средине 2020. године. Када буду усвојена нова правила, то ће подразумевати замену старих, “класичних” сијалица, односно набавку нових са ЛЕД технологијом, што ће у старту бити додатни трошак.

Ипак, стручњаци уверавају да ће се грађанима ова инвестиција брзо исплатити кроз мању потрошњу енергије, а самим тим и ниже рачуне за струју.

Ево како би могла да изгледа рачуница просечног домаћинства.

Ако у стану (кући) у просеку раде три сијалице јачине 100 W, по 5 сати дневно, оне месечно потроше око 45 кWх струје. ЛЕД сијалица која даје исту јачину осветљења (1.600 лумена) потрошила би 16-20 W енергије, па би за месец дана у истим условима на осветљење било утрошено 9 кWх струје.

То, практично, значи да би домаћинство уштедело 36 кWх струје месечно, односно 210 динара ако су у Зеленој тарифи (потрошња до 350 кWх месечно). Уколико се налазе у Плавој тарифи (350-1.600 кWх) уштеда би била око 315 динара, док је за највеће потрошаче (преко 1.600 кWх, црвена зона) и уштеда највећа – 630 динара.

Када се узме у обзир цена ЛЕД сијалица, која се креће до 300 динара за стандардне јачине и облике, и просечан радни век, већ на први поглед је јасно да би се улагање у ЛЕД технологију врло брзо исплатило, чак и током првих годину дана коришћења.

Иначе, на тржишту су у понуди ЛЕД сијалице различитих облика, снаге, али и боје светлости коју емитују, од такозване топло беле (жућкасте) до хладно беле (светлије беле нијансе). За разлику од просечног радног века обичне сијалице који износи око 1.500 сати, ЛЕД сијалица може да ради и читавих 25.000 сати.

Различита технологија

Обична сијалица емитује светлост загревањем нити до високе температуре, тако да троши знатно више енергије и врло је осетљива на механичка оштећења. ЛЕД сијалица представља диоду која емитује светлост тако што електрони стално пролазе кроз полупроводник. Прилично су хладне на додир, не садрже токсичне елементе попут олова, живе или кадмијума и троше до 10 пута мање енергије од обичне сијалице.

Извор: Курир

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ