Здравље

Кардиолог без длаке на језику: Ових 9 намирница сам забранио људима које волим!

Pixabay.com

Да би срце било здраво, веома је важно пазити на исхрану и водити рачуна о стилу живота и навикама. Пре свега, важно је да избаците све оно што може штетно да делује на најважнији мишић у телу, а један кардиолог открио је којих 9 ствари је забранио својим ближњима!

Помфрит

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На 100 г прженог кромпира долази 8 грама транс масти, које нису супстанца природног порекла, већ производ вишеструког загревања биљних уља. Транс масти повећавају холестерол у крви вишеструко и тако повећавају ризик од болести кардиоваскуларног система.

Црвено и прерађено месо

„Шницле, млевено месо и сланина веома штетно утичу на срце. Бактерије из система за варење апсорбују аминокиселине из црвеног меса, што покреће читав ланац реакција који на крају повећава ниво холестерола и ризик од срчаних болести“, каже кардиолог.

Пржена храна

Термичка обрада на високој температури ствара велике количине транс масти, које су један од главних криваца за проблеме са срцем. У Кини, где се месо обично пече или кува, срчана обољења су мање учестала.

Пица

Само једно парче пице садржи 10 грама масти, од којих су 4,4 грама засићене масноће. Ако не можете да одустанете од пице, ограничите се само на једно парче једном недељно, и нека то буде пица од поврћа.

Бели хлеб

Редовно конзумирање хране богате угљеним хидратима попут белог хлеба, повећава ризик од срчаних болести. Високи гликемијски индекс подиже ниво шећера у крви, па на основу тога научници сумњају да је ово један од честих првих фактора који доводе до срчаног удара.

Кукурзне пахуљице

У питању су брзи угљени хидрати препуни шећера који чине да инсулин у телу подивља.

Со

Вишак соли у телу узрокује оштећење и зачепљење крвних судова. Дневно не би требало појести више од 5 грама соли (непуна кашичица).

Инстант супе

Као и већина других прерађених производа, инстант супе садрже велике количине соли, које повећавају ризик од срчаних болести и можданог удара, откривају експерти. Особе које једу инстант супе 2-3 пута недељно имају много већи ризик од кардиометаболичког синдрома, који повећава ризик од срчаних болести, дијабетеса и можданог удара.

Енергетска пића

100 мл енергетског пића садржи 30 мг кофеина. Ако попијете 300 мл, што је стандардна запремина, унећете 90 мг кофеина, што је као да сте попили 3-4 еспресо кафе. Оволика доза кофеина може да изазове тахикардију, а притом се ове врсте напитака никако не препоручују људима који имају било какав проблем са срцем.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ