Свет

Ево шта Хан каже о Косову !

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан изјавио је да је решење косовског проблема приоритет међународне заједнице и да је оно кључно за развој целог региона.

У интервјуу за бечки дневник „Стандард“, на питање да ли види политичку вољу за постизање споразума Београда и Приштине, Хан је одговорио да је види свакако у Србији, али и на Косову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изразио је наду да ће, након вероватних избора на јесен на Косову, бити створени услови за напредак.

Хан је рекао да је Преспански споразум између Скопља и Атине створио једну позитивну динамику на Балкану и да је постојало уверење да је могуће постићи и споразум између Београда и Приштине.

„Та позитивна динамика је, нажалост, заустављена увођењем такси на српску робу од стране Приштине. Решење косовског проблема је централно за развој целог региона“, казао је комесар ЕУ.

Упитан да ли је услов за решење свих конфликата, као што се видело и у случају Северне Македоније, окретање од говора мржње и национализма, Хан је потврдно одговорио и истакао да је због тога важно да Скопље буде награђено за све своје напоре.

„Друге владе у региону тачно знају да је пут Северне Македоније исправан. У многим разговорима ми је то потврђено, али понашање је потом другачије. Политичари у Северној Македонији су пример и када Скопље у октобру буде добило зелено светло за отварање приступних преговора, онда се надам да ће се то одразити на цео регион“, рекао је Хан.

По питању противљења Француске и Холандије приступним преговорима и проширењу, он је казао да сматра да је његова аргументација према француском председнику Емануелу Макрону била успешна.

„До сада је говорио да пре проширења мора бити закључен процес интеграције ЕУ. Недавно, током посете Србији он је први пут рекао да процес проширења може тећи паралелно. То је веома важан сигнал. Реторика, а надам се и став, променили су се у Француској“, уверен је Хан.

„Стандард“ је подсетио да је и Аустрија била за блокаде када је реч о Балкану, додајући да је Министарство унутрашњих послова било против визне либерализације за Косово.

„Код Аустрије тренутно не знам какав је последњи став по питању визне либерализације за Косово. Могу само да истакнем да Влада Аустрије у суштини веома подржава европске перспективе за Западни Балкан. Немачка је свој став у вези са Косовом већ променила и министар унутрашњих послова Хорст Зехофер је за визну либерализацију“, додао је он.

Хан је истакао да је питање веродостојности ЕУ да испуни оно што је договорила са партнерима.

„У случају Косова је било 94 услова и њих су једногласно усвојиле чланице ЕУ. Те услове нисам ни ја, ни Комисија, измислио. Мој мото је: Ако наши кандидати и партнери испоручују резултате, мора их дати и ЕУ“, нагласио је Хан.

Признао је да се неке чланице не придржавају споразума и да је то основни проблем.

„Поједини мисле очигледно у тренутку када се нешто договори да то неће бити остварено. Мора се рећи и да је Косово најпре две и по године одуговлачило са испуњавањем услова. Сада, када су их испунили, постају нестрпљиви, и то до одређене мере с правом“, упозорио је комесар ЕУ.

Хан је казао да се, у међувремену, створило негативно расположење у Савету ЕУ, и то пре свега као последица пооштрене политике према мигрантима, због чега је дошло до тврђег става по питању визне либерализације.

Такво стање, додаје, није било када је започео процес.

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ