Русија

Лоше вести стижу из Русије: Путин у неповољном положају! Ово је крај његове владавине?!

Двоје од петоро Руса, односно 38 одсто, не би желело да председник Русије Владимир Путин остане на власти након што се његов тренутни мандат заврши 2024. године, показало је ново истраживање независног „Центра Левада“.

Како „Левада“ наводи и свом извештају, овај резултат представља раст од 11 одсто у односу на 2018. годину када је 27 одсто изјавило да не би желело да види Путина у Кремљу и након истека садашњег мандата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Занимљиво је да је и број оних који желе да Путин остане на власти такође порастао, мада је тај раст знатно мањи, свега три одсто у односу на прошлу годину. Данас 54 одсто Руса жели да Путин остане на некој од најважнијих позиција у држави, а 2018. године тај број износио је 51.

Ови резултати јасни су показатељи да подељеност у руском друштву расте и да је све мање оних који су равнодушни или неопредељени по овом питању. У прилог томе да се Руси све више деле на једну или другу страну иде још један податак из истраживања – број неодлучних је рекордно низак, тек осам одсто, што је троструко мање у односу на прошлу годину.

Ипак, проценати брже расту на оној страни која је против актуелне власти и приближавају се максимуму када су оваква истраживања у питању. Тај максимум је забележен 2013. године када је 45 одсто Руса било против продужене владавине садашњег председника.

– Приближавамо се ситуацији 2011-2013. Када је дошло до врхунца анти-путиновских осећања. Међутим, ову иритирану масу обуздава недостатак лидера у опозицији који би могао да консолидује незадовољство – рекао је Лев Гудков из „Леваде“ за дневник „Ведомости“.

Путин је иначе лидер са најдужим стажом на руској политичкој сцени након Стаљина. Од 2000. године, некадашњи КГБ официр успевао је да задржи власт рокадама председник-премијер-председник, а уколико остане на власти и након 2024. године вероватно ће поново посегнути за истим рецептом.

Наиме, актуелни мандат други је заредом за Путина, а почео је након убедљиве победе 2018. године. Руски Устав не дозвољава три узастопна мандата, па су помоћници и саветници руског председника ангажовани на проналажењу начина како да Путину омогуће да продужи своју владавину. Корак ка томе могла би да буде промена Устава.

Ипак, остаје назадовољство обичних Руса својим животима, слаба економија и висока корупција.

 

Извор: Levada/ Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ