Србија

Плава гробница је свето место где се не купају ни Срби, ни Грци: Један ресторан прекршио је правило.

Фото: јутјуб

Менаџмен хотела у Дасији проширио је своје капацитете и поставио лежаљке и сунцобране тик поред Спомен-костурнице. После рекације из Удружења за заштиту Вида, реквизити су уклоњен.

Лежаљке и сунцобрани на плажи у главној луци острва Видо, одакле почиње прилаз Спомен-костурници српским војницима из Првог светског рата, уклоњени су у понедељак. То је учињено два дана после састанка који су представници Удружења грађана за заштиту Вида из града Крфа имали са градоначелником Костасом Николузисом. Тако је, бар за сада решена непријатност која је узнемирила део јавности Србије, али и неке житеље Крфа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Менаџмент луксузног хотела „Икос“ у Дасији, иначе нови власници ресторана који на Виду одавно ради, још на почетку сезоне поставио је лежаљке и сунцобране лево од скретања према Спомен-костурници. Тако су се тик испод споменика у луци који је Град Крушевац подигао српским страдалницима и поред којег се вијоре српска и грчка застава, туристи купали и сунчали готово два месеца.

– Све што постоји на острву Видо припада општини Крф – каже Жељко Поповић из недавно основаног Удружења за заштиту Вида.

– Ове године на лицитацији власници „Икоса“ су закупили ресторан на више година. Закуп, међутим, важи само под условом да не прекрше ниједну од уговорених ставки, међу којима су и оне да не смеју да организују журке, нити друге прославе.

Иако том месту није доликовало, неколико лежаљки је, по речима саговорника „Вечерњих новости“, на истој плажи било и претходних година, али „аларм“ се упалио када је нови газда почео да проширује капацитете.

На врата градоначелника минулог петка покуцала је делегација Удружења у којој су били Јанис Куркулос, бивши градоначелник Крфа, Јоргос Раидестинос, некадашњи заменик градоначелника, др Татјана Спингу, председник Друштва грчко-српског пријатељства, Павлос Металинос, члан привредне коморе и Жељко Поповић.

С обзиром на то да су власници „Икоса“ преуредили и значајно повећали квадратуру ресторана, да су поставили много више лежаљки и огромне сунцобране, јасно је да желе да се шире, рекао је Поповић.

– Дознали смо и да у ресторан на Виду више не могу да уђу ни Грци који су тамо често одлазили на ручак, јер је ресторан наводно закупљен. Нама се то није допало, па смо се обратили градоначелнику. Желимо да очувамо достојанство острва и сматрамо да Видо не сме бити купалиште.

Забрињавало их је, такође, и што бродић на редовној линији Крф – Видо, није пловио све до почетка јула, а ни дечји камп на супротном делу острва не ради већ две године.

– Наше страхове и стрепњу, срећом, разумео је градоначелник, па су лежаљке уклоњене – говори Поповић.

– О свему смо обавестили и Александроса Авнолитиса, посланика у парламенту Грчке. Он нам је обећао помоћ јер је велики пријатељ Срба, а ускоро ће постати и члан нашег Удружења. На мислимо да је тренутним уклањањем лежаљки проблем решен и зато ћемо с пажњом наставити да пратимо шта ће се даље догађати како бисмо Плаву гробницу и успомену на српске војнике преминуле на Виду достојанствено заштитили.

Извор: Телеграф/ Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ