Србија

Од данас појачана контрола саобраћаја, фокус на три ствари!

Припадници МУП ће од данас до краја летње туристичке сезоне спроводити мере појачане контроле непрописног коришћења телефона и других уређаја од стране возача.

Ако возачи непрописно користе телефоне, односно друге уређаје за комуникацију, Законом о безбедности саобраћаја на путевима прописана је новчана казна у фиксном износу од 10.000 динара, саопштио је МУП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Приликом санкционисања возача који учине прекршај непрописног коришћења телефона, односно других уређаја за комуникацију, саобраћајна полиција ће доследно предузимати и мере према свим особама које за време вожње у моторним возилима не буду користиле сигурносне појасеве на начин који је предвидео произвођач возила, како на предњим, тако и на задњим седиштима, као и према свим возачима који децу буду превозили на непрописан начин.

Према истраживањима Агенције за безбедност саобраћаја, око 5,7 одсто возача у Републици Србији непрописно користи телефон за време вожње.

Истовремено, присутан је тренд повећања броја овог прекршаја, с обзиром да је за првих шест месеци ове године санкционисано готово 25.000 возача, што је за 13 одсто више у односу на прву половину претходне године.

Резултати светских истраживања показују да разговор телефоном током вожње повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде четири пута, док писање и читање порука повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде осам пута.

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ