Србија

Ако се у Србији бавите овим бизнисом – НАДРЉАЛИ СТЕ! Драконске казне и до ПОЛА МИЛИОНА ДИНАРА!

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да су увођењем паушалног опорезивања за грађане који издају стан, собу или кућу желели да мотивишу људе да не раде на црно, јер ће казне бити и више од пола милиона динара.

Он је за ТВ Пинк рекао да је у Београду категорисано само 2.500 места, а да стотине хиљада страних туриста годишње дођу да посете престоницу Србије, да Нови Сад има још мање категорисаних места свега 600 лежајева, а други је по броју туриста град у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Имали смо проблем да инспекција не може да уђе у стан да контролише. Хтели смо да нађемо решење да то буде такозвана “win win“ ситуација и увели смо паушално опорезивање за оне који имају до 30 лежајева – појаснио је министар.

Он је нагласио да ће за смештај прве категорије власници плаћати 3.000 динара годишње по лежају.

На тај начин, наглашава, министарство је хтело да мотивишу људе да не раде у црној зони јер ће казне бити огромне.

– У Београду више од 280 људи се пријавило и категорисало смештајне капацитете. Они плаћају минимални порез – рекао је Љајић и додао да су на добити сви држава која ће убирати мало средстава од пореза и власници смештајних капацитета који ће уз минималан износ радити легално.

Србија је, како каже, по процени европске туристичке комисије за 2019. годину треће растуће тржиште у Европи. Томе је допринело што Србија није била раније препозната као туристичка дестинација и што страни туристи теже да посећују неоткривене дестинације.

Не очекује да ће ове године раст страних туриста који посете Србију достићи 10 одсто, али ће, како каже, бити сигурно већи од пет одсто.

– По проценама кинеског гиганта Алибабе и њихове туристичке платформе, ми смо чертврто растуће тржиште за кинеске туристе у 2019. години у свету. Није реч о апсолутном броју већ о процентуалном расту кинеских туриста – појаснио је он.

У првој половини године Србију је посетило 57.000 гостију из Кине.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ