Регион Србија

ХРВАТИ УДАРАЈУ СВИМ СНАГАМА: Туђман се обратио Србима док ракете засипају Книн – овај дан ћемо памтити по ЗЛУ!

Данас се навршава 24 година од почетка хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ у којој је, према подацима документационог центра „Веритас“, погинуло и нестало 1.853 Срба, а протерано најмање 250.000 становника негдашње Републике Српске Крајине.

Данас се навршава 24 година од почетка хрватске злочиначке акције „Олуја“. Протерано најмање 250.000 Срба. Убијено и нестало око 2.000

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У хрватској злочиначкој акцији „Олуја“ августа 1995. која је започела 4. августа масивном војном акцијом оружаних снага Хрватске, уз подршку НАТО, као и јединица Хрватског већа одбране (ХВО) и Армије БиХ (АБиХ), извршена је агресија на простор Републике Српске Крајине, односно север Далмације, Лику, Кордун и Банију.

10.45 (1995.) – Монструозна Туђманова обећања

Туђман је од Срба тражио и да остану код својих кућа и да ту дочекају Хрватску војску. Хрватска војска је Србе који су остали код својих кућа брутално убила.

10.10 (2018.) – Дачић: Данашњи дан трајно ћемо памтити по злу

Поводом обележавања 24 године од акције „Олуја“ министар спољних послова Ивица Дачић каже да Србија никада неће заборавити данашњи дан, 4. август, датум који ће Србија и српски народ трајно обележавати по злу.

Он је додао и да није могуће гледати у будућност док у хрватској руководсто нема поштовање према српским жртвама.

„Када би са друге стране постојало то политичко руководство које би уважавало жртве Срба и имало поштовање према томе, могли бисте да кажете да траба да гледамо даље, напред“, рекао је Дачић и изразио жаљење што тај савет не важи и за другу страну.

Према његовим речима, пардоксално је да неко оптужује Србију за геноцид када се зна да данас у Хрватској има 180.000 Срба, а било их је 560.000, као и да је данас њихов број мањи од пет одсто, а пре сто годна их је било 15 процената.

10.05 (1995.) – Лицемерно обраћање Фрање Туђмана

Председник Хрватске Фрањо Туђман упутио је поруку Србима у којој је припаднике српске војске позвао да предају оружје, гарантујући им амнестију према хрватским законима.

9.10 (2019.) – Црна Гора слави протеривање и убијање Срба

Након прошлогодишње буре и у српској и у црногорској јавности, коју је подигла одлука подгоричких власти да на обележавање годишњице „Олује“ у Книну пошаље изасланика, сва је прилика да ће се ове године догодити исто.

Црна Гора је, наиме, донела одлуку да ће и ове године послати свог представника, који ће са хрватским властима „прослављати“ војну акцију у којој је своје домове морало да напусти више од 250.000 Срба, од којих су неки отишли на пут без повратка, не стигавши до Србије.

9.05 (2019.) – Обелележавање годишњице „Олује“ код манастира Крушедол

Централна манифестација поводом обележавања годишњице хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ 1995. биће одржана вечерас у 19.00 сати код манастира Крушедол на Фрушкој Гори, уз присуство председника и премијера Србије Александра Вучића и Ане Брнабић.

Вучић је позвао све Србе, посебно Крајишнике, да дођу код манастира Крушедол на обележавање годишњице „Олује“, за коју је рекао да је највеће етничко чишћење после Другог светског рата.

„Наш је задатак да то никада не заборавимо и да то на одстојанствен и озбиљан начин обележавамо. Да се не стидимо наших суза, да поштујемо туђе жртве, али, да за разлику од раније, поштујемо и своје, српске жртве, да их не смањујемо и да о њима говоримо“, поручио је председник Србије.

9.00 (1995.) – Крајишке снаге покушале да узврате

Војска РСК је пробала гранатирањем неких хрватских положаја да зауставе налете, али неуспешно.

7.46 (2019.) – Радојичић: Страшна олуја 1995. нанела нам је велику трагедију

Градоначелник Београда Зоран Радојичић на 24. годишњицу од хрватске акције „Олуја“ присетио се лета 1995. наводећи да је тај август био један од најтужнијих и најтежих периода у новијој историји српског народа.

„Колоне недужних луди који су били приморани да напусте своја огњишта, своје имање и све оно што су радећи целог живота стекли, изазвала је велику тугу у срцима свих нас, рекао је градоначелник.

„Не само да смо неправду и тугу у нашим срцима осетили због тога што су у колонама били наши рођаци, пријатељи и познаници већ и због тога што су недужни људи били осуђени на избеглиштво и немаштину само зато што су Срби“, казао је градоначелник, који је и сам има пуно пријатеља који су тада без ичега протерани из својих домова у Србију.

6.00 (1995.) – Први усташки пробоји

Хрватске снаге пробиле су прве линије одбране Срба.

5.30 (1995.) – Почело гранатирање Книна да би се застрашило становништво

Одмах после почетка офанзиве Хрвати су ракетама засули Книн, престоницу РСК.

Генерал Миле Мркшић је пред Хашким трибуналом изнео податак да те ракете нису имале разорну моћ, али је 10.000 ракета испаљено.

5.00 (1995.) – Хрвати кренули

У 5 сати ујутро почела је офанзива. Хрватска војска је кренула на српске положаје. Почела ракетно-топовска паљба на Србе.

4.00 (1995.) – Американци започели акцију

Дана 4. августа на православни празник Благе Марије у 4 часа после поноћи, америчке ваздухопловне снаге су бомбардовале радаре снага крајишких Срба.

За злочине у операцији „Олуја“ још нико није осуђен ни пред једним међународним судом. Хрвати данас, 2019. године, и као чланица ЕУ, славе етничко чишћење више од 250.000 Срба у крвавом августу 1995. године.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ