Србија

ЦРНИ ДАН НА СРПСКИМ ПУТЕВИМА: Нижу се трагедије, СЕДМОРО МРТВИХ за 24 сата, међу њима и деца!

Фото: Pixabay.com

Александар Пешић (42) из Крагујевца, његова мајка Станица (75) и осмогодишњи син погинули су јуче, око десет сати, на аутопуту Ниш-Београд, код скретања за Пожаревац, када је на њихов “ситроен” налетео “фолксваген шаран”, за чијим воланом је био фински држављанин Адем С. (49).

У несрећи је тешко повређен и други Пешићев син, близанац страдалог дечака. Он је после прве помоћи која му је указана у смедеревској болници, пребачен у Београд на даље лечење, али је на жалост и он данас преминуо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је, иначе, седма смрт на путевима широм Србије само у последња 24 сата (види оквире). Након јула – у ком су на путевима живот изгубиле чак 64 особе – саговорници “Блица” из Агенције за безбедност саобраћаја најавили су да би август могао бити још гори.

Уколико оправда своју репутацију најопаснијег месеца у српском саобраћају, број погинулих овог лета досегнуће петогодишњи максимум.

ФЕКЕТИЋ: МАЈКА ПОГИНУЛА, ДЕЦА КРИТИЧНО

Почело је у Фекетићу, на путу ка мађарској граници, када је у саобраћајној несрећи страдала једна Норвежанка (40), док су њена беба и ћерка стара пет година тешко повређене. У “ситроену”, који се из сада неутврђених разлога испревртао, налазила се седмочлана породица пореклом из Турске (са норвешким пасошима).

Жена која је погинула је испала из возила, двоје деце задобило је повреде опасне по живот, док су остали путници угрувани и ван животне опасности.

Репортери “Блица” покушали су јуче да сазнају стање повређене деце, али у новосадској болници у коју су малолетници смештени нисмо добили детаљније информације о њиховом стању.

Александар Митрески (29) из панчевачког села Јабука погинуо је у петак увече у несрећи на Јабучком путу, док је његовог млађи сапутник повређен.

Младић је возио “пунто”, панчевачке регистрације, када је у 20.30 сати на Јабучком путу, из још неутврђених разлога, изгубио контролу над воланом, па је аутомобил слетео са пута.

Од задобијених повреда Митрески је преминуо, док је његов млађи сапутник превезен у Општу болницу у Панчеву, где су лекари констатовали да нема повреде опасне по живот. Истрага ће показати узрок несреће на Јабучком путу, а Основно тужилаштво у Панчеву је наложило обдукцију тела погинулог возача ”пунта”.

ЗРЕЊАНИН: МЛАДИЋ СЛЕТЕО С ПУТА

У ноћи између петка и суботе, за сада неидентификовани младић стар 30 година погинуо је у саобраћајној несрећи. Несрећа се догодила око 5.15 часова на путу Клек-Житиште, надомак Зрењанина.

Како незванично, сазнајемо, његов сапутник је пребачен у Ургентни центар, а полиција која је извршила увиђај на лицу места још није саопштила детаље овог инцидета. Зато још није познато због чега је аутомобил којим је настрадали управљао слетео са пута.

Окановић: Саобраћајно васпитање у школе!

– Лето је време када су “сви на путу”. У Србији је појачан транзитни саобраћај, наши људи путују, а уз то много више путника је “по возилу” него других месеци. Из тог разлога више је и жртава и у августу највише људи страда у саобраћају – каже за “Блиц” Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Нажалост, његове речи потврђују последње несреће на путевима Србије, а према Окановићевом мишљењу, само озбиљна кампања медијска, директна, трибине, радионице, може допринети повећану свести код свих учесника у саобраћају.

Возачи треба да постану свесни опасности претицања, чеоног судара, зашто морају да вежу појас, трактористи зашто морају да имају ротациона светла, а мотоциклисти кацигу на глави. И наравно, увођење саобраћајној васпитања и образовања у предшколски и школски систем.

Иако је то било предвиђено још 2009, то није реализовано, а више од 700.000 особа изашло је из школских клупа а да није ишта научило о опасностима несавесног понашања у саобраћају, ризику када вози пијан возач, и колика је разлика у вожњи између 50 километара на сат и, рецимо, 120 километара на сат.

– У већини саобраћајних несрећа узрок је људска грешка и зато возачи, али и сви учесници у саобраћају треба да буду свесни опасности које им прете. Истовремено не смемо ни да прецењују своје способности у вожњи. А ми и даље водимо полемику око појасева, која је пре четири деценије завршена у уређеним државама, као што су Шведска, Британија, или Немачка у којој је од 1984. обавезно везивање појаса на задњем седишту. Ми смо саобраћајно безобразна и неваспитана нација. Плашимо се промаје и хладног бетона а не тога да пијани седнемо за волан – констатује Окановић.

Наш саговорник указује и да додатну опасност летњих месеци на путевима Србије представљају странци и да је умор најчешћи узрок несрећа које они изазову.

Колико знам, нико није прекршајно кажњен због умора. Са друге стране, они овде возе брже него у земљама у којима живе, и свесни су да пресретач не може да заустави све њих. Један ће да плати казну, док ће десеторо проћи. Неопходно је да држава уведе систем да не могу да напусте Србију ако не плате казну. Камера их сними код Велике Плане на аутопуту, па код Димитровграда плате казну – наводи Окановић.

Како додаје, да би се смањила опасност на српским путевима због вожње уморних странаца, на територији Србије треба да имају пристојне и не прескупе мотеле за одмор и уз то безбедне, а не да страхују да ће их неко опљачкати на паркингу.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ