Србија

Против Харадинаја сведочило 500 Срба!

Хашко тужилаштво је саслушало око 500 српских сведока против Рамуша Харадинаја, а неки од њих су тражили да о њиховој безбедности брину безбедносне службе Србије, рекао је за „Политику“ председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Он је додао и да је уочено да има простора за побољшање програма заштите који сведоцима обезбеђује Специјално тужилаштво у Хагу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Постоје велике резерве због ранијих искустава са Хашким трибуналом. Ми знамо да има више од 500 Срба које је као сведоке саслушало хашко тужилаштво. Неки сведоци против Рамуша Харадинаја затражили су посредством српског Тужилаштва за ратне злочине да у Србији уђу у програм заштите и наше власти су то прихватиле“, казе Дрецун.

Иначе, за сигурност сведока у програму заштите у Србији задужена је специјализована јединица, након што закључе споразум о уласку у тај програм.

Како додаје Дрецун, комуникација радне групе која прикупља доказе против вођа бивше ОВК и хашког тужилаштва добро функционише. Дрецун наводи да је његов утисак да тужилаштво ради професионално и да неће бити заштићених.

„Очекујем да ће у Хаг бити позвани и Хашим Тачи и Кадри Весељи, јер је немогуће избећи њихову командну одговорност“, сматра Дрецун.

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ