Србија

СКАНДАЛ НАД СКАНДАЛИМА: Израелски амбасадор честитао „Олују“, али то није СВЕ!

Израелски амбасадор у Загребу Илан Мор честитао је данас Хрватској годишњицу Олује, наводећи да је Хрватска том операцијом вратила суверенитет у отаџбинском рату, што је наишло на критике Србије, али и историчара Холокауста, пише (Times of Israel).

Србија је оштро критиковала Израел зато што је честитао хрватској годишњицу војно-полицијске акције Олуја, коју Хрвати славе као Дан победе, док је Срби сматрају погромом, пише Тајмс оф Израел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Оно што се током акције Олуја десило Србима у Хрватској, који су тамо живели вековима је највећи егзодус једне етничке групе у Европи после Другог светског рата“, изјавио је амбасадор Србије у Израелу Милутин Станојевић за тај лист.

Он је истакао да су честитке онима који славе тај погром против основних хуманих принципа модерног друштва.

„То што честитке долазе од израелских представника је више него иронично и тужно“, додао је Станојевић.

Раније данас израелски амбашадор у Загребу Илан Мор објавио је на Твитеру честитку поводом 24. Годишњице олује у којој наводи да је Хрватска том операцијом вратила суверенитет у отаџбинском рату.

Ефраим Зуроф, историчар Холокауста који већ дуго критикује Хрватску и друге источноевропске земље зато што одбијају да се изјасне о својим злочинима против Јевреја, оценио је да је честитка израелског дипломате била непотребна.

„То је врло несрећно саопштење са врло лошим укусом с обзиром на то да је током Олује дошло до масовног протеривања и да је скоро 200.000 Срба протерано из својих домова“, рекао је Зуроф за Times of israel и додао да то није конфликт у који би Израел требало да се меша.

 

Извор: Ало/ Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ