Свет Србија

Спрема нам се најстрашнији могући сценарио, на удару је и Србија!

Ово саопштење долази и као увод у предстојећи Самит о климатској акцији 2019. на највишем нивоу, а који ће у септембру бити одржан у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Протекли јул био је једнак најтоплијем, ако не и најтоплији икад забележени месец, саопштио је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш нове податке Светске метеоролошке организације и Програма за климатске промене Коперник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Према најновијим подацима Светске метеоролошке организације и њеног климатског центра – температура протеклог јула била је једнака или виша од било ког месеца од када се врше мерења, а томе је претходио најтоплији икада забележени јун“, рекао је генерални секретар.

Упозорио је да ако одмах не предузмемо мере за ублажавање климатских промена такви екстремни временски феномени ће бити само врх леденог брега.

„И тај се ледени брег такође се брзо топи. Водећи светски научници указују да морамо ограничити пораст температуре на 1,5 степени Ц ако желимо да избегнемо најгоре последице климатских промена. Морамо смањити емисију гасова са ефектом стаклене баште за 45 одсто до 2030. године. Морамо постићи карбонску неутралност до 2050. Морамо укључити климатске ризике у све одлуке како бисмо подстакли климатски отпоран раст, смањили рањивост од климатских промена и избегли улагања која би могла проузроковати још већу штету“, поручио је Гутереш.

Ово саопштење долази и као увод у предстојећи Самит о климатској акцији 2019. на највишем нивоу, а који ће у септембру бити одржан у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Генерални секретар је позвао лидере светских влада, компанија и цивилног друштва да дођу на Самит са конкретним плановима – јасним корацима за јачање националних доприноса до 2020. године и стратегијама за карбонску неутралност до 2050. године.

Поменуо је и неке досадашње акције и резултате.

Пре свих Иниицијативу за чист ваздух Самита о климатској акцији која позива националне и поднационалне владе да се обавежу да ће осигурати квалитет ваздуха који ће бити безбедан за њихове грађане и да ће ускладити своје политике у области климатских промена и загађења ваздуха до 2030. године.

Такође, Глобални договор УН је објавио да 28 компанија са укупном тржишном вредношћу од 1.300 милијарди америчких долара прелази на нови ниво климатских амбиција, у складу са циљем да се пораст глобалне температуре ограничи на 1,5 степен Ц.

Појединци широм света се позивају да допринесу борби против климатских промјена кроз кампању Уједињених нација ActNow, која препоручује свакодневне активности кроз које се може смањити еколошки отисак – као што је коришћење одрживијих система и средстава превоза, штедња енергије или смањење конзумације меса. ActNow истиче утицај који колективно деловање може имати у овом критичном тренутку у историји наше планете. Што више људи делује, утицај ће бити већи.

 

Извор: Ало/ Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ