Регион

Шта страни медији замерају Колинди: Где год може не говори о својој земљи већ о суседима!

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, која жели реизбор, полаже на исламофобу кампању, оцењује бечки дневник „Стандард“.

„Где год може не говори о сопственој земљи, већ о суседима. Многи хрватски политичари имају фикс идеју да треба да се мешају у ствари Босне и Херцеговине“, додаје лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дневник подсећа да је хрватска председница приликом недавног сусрета са израелским колегом Рувеном Ривлином рекла, према писању“ „Џерузалем пост“, да је Босна и Херцеговина нестабилна и да је под контролом милитантног ислама.

У Босни и Херцеговини је та спорна изјава схваћена као напад, а хрватски члан Председништва Ззељко Комшић рекао је да је Грабр-Китаровић та која је нестабилна, а не Босна и изразио је жаљење што шефица хрватске државе наставља пропагандне активности тиме што шири бруталне лажи, пренео је „Стандард“.

Лист је указао да је тим поводом позван и хрватски амбасадор у Сарајево на разговор, а у међувремену је „Џерузалем Пост“ избрисала спорну реченицу са свог сајта, пошто је Грабар-Китаровић тврдила да то никада није рекла.

„Међутим, у то нико не верује, јер је предсеница позната по томе да покушава да дискредитује Босну и Херцеговину и тамошње муслимане“, тврди бечки дневник.

Лист преноси и да је дневник „Журнал“ у марту писао да је хрватска обавештајна служба СОА покушала, преко посредника, да сакрије наоружање у џамије у Босни, како би касније та складишта оружја „разоткрила“ и могла тврдили да тамо постоји милитантни исламизам.

Дневник подсећа да је Грабар-Китаровић 2016. тврдила да је, супротно истини, суседна земља „легло тероризма“ и да у њој живи 10.000 радикализованих особа, које су безбедносни ризик по регион.

Тада је рекла и да се на хиљаде бораца Исламске државе вратило, а Министарство унутрашњих послова Босне негирало је те наводе, указујући да не зна како је до тих бројки дошла.

Бошњачки члан Председништва Ссефик Џаферовић оптужио је хрватску председницу да „шири лажи и ксенофобију“, те да Хрватска води „фашистичку политику“.

И шеф Јеврејске заједнице Јакоб Финци рекао је да је свима који живе у Босни и Херцеговини потпуно јасно да је хрватска председница помешала чињенице и да је говорила о нечему што апсолутно није истина.

„Стандард“ истиче да су босански муслимани, у поређењу са другим грађанима те државе прозападнији и секуларнији од осталих, јер је, према једном истраживању из 2017. њих 29 одсто рекло да земља припада западу, а 64 одсто да сматра утицај САД позитивним и готово исто толико – њих 65 одсто подржало чланство у ЕУ.

На другој страни, подсећа лист, најрелигиознији су Хрвати, од којих би чак 51 одсто прихватио све што их вера учи, а код Бошњака је то 45 процената.

„Грабар-Китаровић, која жели за пар месеци да буде реизабрана, негује политику блиску екстремном национализму“; закључио је „Стандард“.

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ