Регион Србија

ДЕСИЋЕ СЕ ГЕОСТРАТЕШКИ ЗЕМЉОТРЕС! ФОРМИРАЋЕ СЕ ТРИ НОВЕ ДРЖАВЕ НА БАЛКАНУ

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик каже да Република Српска намерава да иде својим путем пошто се показало да је БиХ системска грешка, чији су заточеници сви народи који у њој живе.

– Ја би изнад свега волео да Република Српска буде самостална. Мислим да то не треба крити. То је политички циљ већине становништва овде. У овој БиХ нам није понуђено ништа због чега бисмо у њој остали. Свих ових година имали смо само опструкције и оспоравања Републике Српске. Зашто бисмо били у нечему што нас неће и зашто би неко ко нас неће хтео да будемо ту – пита се Додик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта је онда излаз из такве ситуације?

– Мислим да је решење да се БиХ подели на три независна ентитета, који ће сарађивати као суверени државни фактори једни са другим и који ће потписати аутоматски договор о слободи пролаза људи, слободи трговине и о неким другим стварима. Свако би се окренуо себи. Ми бисмо се што се тиче међународног представљања окренули Србији, Хрвати у БиХ вероватно Хрватској, а Бошњаци вероватно Турској. Нама не треба ни столица у УН у овом тренутку, већ нека врста међународне пажње.

Може ли то довести до сукоба, па чек и рата?

– Не може. Тог рата нема ако га не иницира међународна заједница. У сваком случају, све што би муслимани предузели против Српске било би нелегитимно. Оружане снаге БиХ не могу да делују без одлуке Председништва, али се никада неће десити да српски члан гласа за то. Устав каже да безбедносне јединице једног ентитета не могу да пређу на простор другог ентитета без његове сагласности. Хтели су да нам убаце Федерални МУП на простор РС, наводно да контролише мигранте, па смо ми то одбили. У екстремној ситуацији кад би неко наредио да полиција Федерације уђе у Републику Српску, то би била агресија и кршење Устава и Дејтона. Исто важи и за евентуалну реакцију НАТО, али мислим да је то нереално јер је прошло време унилатералних акција.

Дакле, закључак је да РС треба да иде својим путем?

– Република Српска одавно иде својим путем, али зависи како то ко жели да види. Још 2006. године одбили смо интервенционизам међународног фактора, данас одбијамо мајоризацију коју над Србима покушавају спровести муслимани. Утицај међународне заједнице је смањен и ствари су сведене на наш договор. Тог договора нема и БиХ се показује као системска грешка, а ми смо сви заточеници те такве и неуспешне БиХ. Политичко руководство РС је јасно рекло да ми не прихватамо наметнута решења високих представника и ми ћемо се кад-тад, обрачунати са тим одлукама.

Да ли је уопште сад на видику формирање власти на нивоу БиХ?

– Бошњаци и Изетбеговић су беспотребно као услов испоставили прихватање одлуке о чланству у НАТО, мада сада покушавају да минимизирају ствари. Ми нећемо у НАТО и у томе пратимо Србију јер нам не треба граница на Дрини. То су они измислили због својих унутрашњих потреба, како би у запећак ставили разговоре са Хрватима око изборних закона, као и са нама Србима око питања наметнутих решења високог представника. Они вештачки држе ту причу у настојању да задрже њима лојалне српске кадрове који им помажу да именују своје људе на важним местима. Ми из Републике Српске и СНСД-а као победник избора само тражимо да се имплементирају изборни резултати. ЕУ је јасно рекла да улазак у НАТО није услов и да власт треба формирати. Ту блокаду треба да објасне Бошњаци, а ми смо спремни да сутра уђемо у парламент. На овај начин Срби се понижавају јер се не поштује њихова изборна воља. Бошњаци и Изетбеговић имају циљ мајоризацију Срба и Хрвата и покушавају да са СДС-ом, који је губитник на изборима, формирају власт без СНСД-а.

На који начин ћете РС вратити дејтонска права?

– Разне могућности нам стоје на располагању. Ствар је наше процене шта ћемо да урадимо. Ми смо за Дејтонски споразум и чекамо тренутак када ће и другима у окружењу бити јасно да је тај разлог сасвим довољан за унилатералну акцију коју ћемо предузети. За то нема прописаног термина, али нико не треба да посумња у наше намере да ћемо се борити за позицију српског народа на најбољи могући начин. У томе нас значајно онемогућавају нелегитимни представници Срба који сада седе у Савету министара, који служе политичком интересу Сарајева. У последње време се говори чак и о томе да би СДС могао формирати власт са Изетбеговићем. Ево да видимо и тај сценарио. Српска је довољно је снажна да одговори на сваки изазов.

Руска база је измишљотина

Како коментаришете писање немачког листа „Велт“ да Русија у Републици Српској планира војну базу?

– То је потпуна и апсолутна лаж. Неки лажима покушавају направити штету Републици Српској. Писали су и раније, па се то показало неистинитим.

Не могу сломити ни мене ни Српску

Каква је безбедносна ситуација у РС?

Повратак исламских бораца са Сиријског ратишта представља трајни проблем БиХ. Овде је после рата остао и одређени број „спавача“, што компликује безбедносну ситуацију. У БиХ улази и велики број миграната, због чега смо посебно опрезни. Наш став је да за мигранте нема места у Републици Српској, а њима се посебно бави екипа наших младих људи из МУП-а. Што се тиче претњи мени, то се дешава у континуитету и то се чини увек кад хоће да политички сломе Републику Српску. Они покушавају да ме тако притискају, а ја мислим да не успевају јер ја живим у таквим околностима 20 година.

 

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ