Србија

Весељи одбио место премијера Косова!

Председник Скупштине Косова, Кадри Весељи изјавио је да је одбио пунуду да, као представник владајуће коалиције, постане нови премијера Косова.

Председник Скупштине Косова, Кадри Весељи изјавио је да је одбио пунуду да, као представник владајуће коалиције, постане нови премијера Косова, пренео је портал Кошев интервју Весељија за Радио Слободна Европа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Истина је, било је понуда да се продужи овај мандат до 2021, са мандатаром за премијера из Демократске партије Косова, односно са мном, било је и понуда од партија које у јавности говоре о врло брзим превременим изборима“, изјавио је Весељи за програм РСЕ на албанском језику.

Ин је рекао да се међутим „то неће догодити због саме чињенице да у околностима у којима је Косово тренутно, грађани заслужују владу која ће их водити на путу побољшања перспективе и борбе против корупције, то су највећи приоритети на Косову: запошљавање и борба против корупције“.

Весељи је су му месдто премијера нудиле партије које говоре о „црвеним линијама и изборима“, али додаје да сматра да је легитимитет могуће добити само ако се „питају људи“.

Председник Косова Хашим Тачи је крајем прошле недеље у складу са својим уставним предложио владајућој коалицији ПАН да предложи новог мандатара за састав владе који би, у случају да добије подршку Скупштине, продужио псотојећи мандат Владе, без нових избора.

Истог дана Весељи је Тачију одговорио рекавши да се коалиција није сагласила око имена новог мандатара.

На питање новинара РСЕ које партије су му понудиле позицију премијера, одбио је да одговори.

У Приштини се политичка ситуација искомпликовала оставком премијера Рамуша Харадинаја због позива у Специјални суд за ратне злочине, у Хагу, у својству осумњиченог.

Једине две уставне опције доступне косовском председнику су именовање новог мандатара за формирање владе или расписивање ванредних избора.

Међутим, пре расписивања избора, потребно је распустити Скупштину Косова, а седница о којој ће се гласати о томе је заказана за 22. август.

Извор: Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ