Регион

СРУШЕНА ИМПЕРИЈА Заева и Бокија 13, умешани и Срби, а иза свега стоји МРАЧНИ ПЛАН ДВА ДРЖАВНИКА?!

Италијански медији настављају да разоткривају прљаве радње северномакедонског премијера Зорана Заева који се сумњичи да је умешан у вишемилионско рекетирање познатог бизнисмена Јордана Камчева, и то заједно са ликом из ријалитија Бојаном Јовановским, познатијем као Боки 13!

Данас је на порталу Ла Верита и њиховом YоуТубе каналу објављен нови снимак, који доказује бескупулозне уцене и изнуде Бокија 13 који се у Северној Македонији представља као власник кабловске 1ТВ, пословног партнера Зорана Заева и његовог саветника Зорана Башановића. Он је, да подсетимо, тражио од Камчева осам милиона евра да му среди повлачење оптужнице у афери ‘Империја’, која датира још из времена док је Никола Груевски био на власти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Последњих дана маја Европска комисија и бриселске институције написале су и одобриле извештај о северној Македонији за 2019. годину, пише Ла Верита, како би анализирале развој земље на путу ка Унији на основу Споразума о стабилизацији и придруживању из 2004. У документу, у поглављу посвећеном правосудном систему каже се да би разне гране система требало да појачају сарадњу са специјалним тужилаштвом хвалећи њихову ефикасност, извештавајући да је у 17 отворених случајева 112 људи позвано на саслушање, захваљујући раду Катице Јаневе, бивше шефице тајних служби и неколико министара претходне конзервативне владе који су такоде осудени.

У рекет умешана и двојица Срба?!

Досадашњом истрагом, преносе скопски медији, дошло се и до сазнања да су у аферу ‘Рекет’ умешана и најмање двојица Срба, али њихова имена нису објављена. Тамошњи медији само констатују да у блиском окружењу Зорана Заева као саветници раде српски држављани Зоран Башановић, бивши естрадни менаџер, и Александар Обрадовић, бивши директор ЕПС-а.

Иако је се у извештају изражавају јасне сумње у чињеницу да специјални тужилац може да наставити са радом након што јој је истекао мандат, она је похваљена због своје улоге у борби против корупције и за допринос у стабилизацији владавине закона. Захваљујући овом извештају, као и блиском односу Јаневе са Федериком Могерини, документ је допринео да Холандија донирала два милиона евра да би специјално тужилаштво постало сјајан пример борбе против корупције. Шведска је допринела са милион евра технолошког материјала, а амерички Стејт департмент осигурао је још милион долара, док је Италија сву своју подршку изразила преко министра правде Андреа Орланда, који је 25. јула 2016. имао детаљни приватни разговор са Јаневом, који после тога није јавно коментарисао. Откако су ступили на дужност, сви европски амбасадори, Могеринијева, као и страни политичари у посети Скопљу, па чак и генерални секретар НАТО Јан Столтенберг, увек су се осећали примораним да се састану са Катицом Јаневом, подстицући њен рад упркос ставовима македонскх грађана, јер је специјални тужилац имала максималну политичку подршку.

Заев оптужен за мито од 160.000 евра

Подсетимо, Зоран Заев својевремено је као градоначелник Струмице био оптужен да је примио мито од око 160.000 евра од локалног бизнисмена како би овај купио грађевинско земљиште.

Медутим, о каквој је „правди“ реч октривено је после објављивања снимка на ком се види како Камчев исплаћује Бокију и његовом сараднику Зорану Милевском милион евра. Видео-снимак почиње пребројавањем новца. Паре су потом спаковане у торбу коју Јовановски и Милевски износе из виле Јордана Камчева, који их испраћа све до врата, док се у последњем делу снимка виде осумњичени како иду ка аутомобилу са торбом пуном пара.

Други део материјала састоји се од аудио-снимка у којем разговарају Боки 13 и Камчев. Боки најављује тајкуну да ће га ‘Врховни суд ослободити из кућног притвора до понедељка или најкасније до уторка’.

Из новог аудио снимка се сазнаје да Боки 13 изјављује да је у директном свакодневном контакту са Јаневом, а чини се да чак и када путује са њом у ауту, расправља и потврдује договор са Камчевим. Пре свега, медутим, из објављеноих докумената је јасно да извршилац, Боки 13, има сазнања о поверљивим информацијама које би требало да знају само специјални тужилац и премијер Зоран Заев, односно онај који је раније предао Јаневој доказе о прислушкивању.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ