Свет Србија

Ако осетите СЛЕДЕЋЕ ТЕГОБЕ – ПРАВО КОД ЛЕКАРА!

Pixabay.com

Није искључена могућност анафилактичког шока!

Све више људи се јавља са тегобама. Широм Европе ситуација је све гора. Лекар саветује да не чекате кад вам се појаве симптоми

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пошто је амброзија заступљенија на континенталним подручјима, свима који су алрегични препоручује се одлазак на море или на палнини у овом периоду. Деца могу да испоље јаче реакције и да имају тежу алергијску реакцију.

Амброзија је коровска биљка, која је у народу је позната под именом лимунџик, фазануша, партизанка и као Краусова трава, а полен амброзије је један од најјачих природних алергена. Забрињавајуће је то што су алергијске болести најраширеније хроничне болести данашњице, а више од 60 милиона Европљана пати од симптома алергијских реакција на полен амброзије.

– Амброзија је коровска једногодишња биљка, која може достићи висину од двадесет центиметара до два метра. Њен раст почиње средином априла, док цвета од јула до краја септембра – каже доктор Ненад Зец и додаје да је ова коровска биљка крајем деветнаестог века донета из Америке и од тада се незадрживо шири по Европи.

Наводи да је највећи проблем који имамо са овом биљком полен који изавиза рекације код 10 одсто опште популације, док само 20 поленових зрна на једном кубном метру може да изазове поленску рекацију, с тим да свака биљка може да произведе и више милиона полебнових зрна.

– Свима који имају тегобе са амборзијом преоручује се избегавање контакта са њом, а као превентива биљка се чупа зеједно са корнеом на подручјима где је присутна уз превентивне мере коришћења маске – каже Зец и додао је да се осим ове методе која је најефикаснија може применити и редовно кошење траве.

Није искључена могућност анафилактичког шока

– Када су у питнају симптоми, они су најпре заступљени у горњим дисајним путевима, односно изазива кијање, запушен нос, сузење и црвенило у очима, свраб по телу, као и сув кашаљ, гребањре грлс, па чак и напад астме – објаснио је Зец.

Додаје да је најкарактеристичнији симптом алергије на амброзију кожна промена, односно црвенило на кожи који се примећује у виду свраба на изложеним деловима тела који долазе у додир са биљком или поленом.

– За лечење амборзије користе се антихистмаиници, лекови који се користе за лечење алергија, спрејеви за нос у комбинацији са кортикостероидима, инхалирање, масти за кожу, као и имунотерапија – навео је Зец и додао да се лекови аплицирају у зависности од тога где се јавља алергијска рекација и да су резултати уочљиви веома брзо, али да се лекови користити током целог периода цветања амброзије.

Како каже, деца могу да испоље јаче реакције, али оне нису животно угрожавајуће, те и да су углавном реакције локализоване на очи, нос, дисајне путеве, или свраб на кожи.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ