Регион

Ко су „ловци на мигранте“ из Словеније ?

Фото: јутјуб

Загреб — Јавност у Словенији је шокирана и успаничена због маскираних мушкараца који вежбају у војном кампу 20 километара од границе са Хрватском.

Фотографије 30-ак униформисаних мушкараца, од којих су неки маскирани, војних шатора, реплика наоружања, ножева, које су објављене у словеначком Делу, успаничиле су словеначку политичку и друштвену јавност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерална директорка словеначке полиције и тамошње министарство правосуђа поручују да је то недопустиво, а словеначки премијер са годишњег одмора умирује нацију речима да је Словенија безбедна земља, преноси Јутарњи лист.

Љубљанско Дело ових је дана објавило репортажу из тренинг кампа Штајерске страже, самоорганизоване групе људи која се увежбава по војним правилима за „конфликте који су неминовни“, и за које њихов вођа Андреј Шишко тврди да они нису никаква паравојна јединица.

Шишко је окупио 45 припадника Страже и одвео их на тродневно камповање и увежбавање на простор Козја код Подчетртка, 20-ак километара од границе са Хрватском, а камп је формиран на приватном земљишту и пријављен је полицији од које је добио дозволу за ту активност.

Новинар Дела, који је био са припадницима Страже у њиховом кампу, тврди како га забрињава чињеница да полиција ни једном у три дана није обишла камп и проверила шта се тамо догађа.

„Додатни проблем су маскиране особе. Тврде како су маскирани јер би могли имати проблема на послу ако се виде њихова лица. Значи ли то да раде у државној служби? Војсци или полицији?“, запитао се новинар наводећи да није добио одговор.

Штајерска стража тренинге има сваки месец, а на питање ко их финансира, новинар каже да је то потпуна непознаница.

На подручју кампа било је распоређено петнаестак потпуно нових шатора, а припадници Страже имали су такође нове горње делове маскирних одора, док су им на рукавима нашивене руске заставе.

Током боравка у кампу, осим једне ваздушне пушке, новинар Дела није видео право оружје, већ реплике правог наоружања.

Припадници јединице и њен вођа Шишко нису желели да одговарају на питања да ли је разлог њиховог окупљања заправо борба против миграната који у све већем броју илегално улазе у Словенију.

Ипак, лист наводи да је Штајерска стража сасвим сигурно део антиимигрантског покрета који је све јачи у Словенији, посебно у подручју уз границу с Хрватском.

Због илегалних улазака миграната из Хрватске у Словенију на тим подручјима основане су сеоске страже чији припадници, између осталог, обилазе границу с Хрватском и полицији јављују све што им је сумњиво.

Чланови сеоских стража истовремено су и припадници Штајерске страже, али у обилазак границе иду у цивилној одећи и ненаоружани, а те сеоске страже институционализоване су кроз грађанскеа удружења.

У Брежицама тако постоји Цивилна иницијатива за обезбеђивање јужне штајерске границе, а један од њених оснивача је и Дарко Пајк, члан Штајерске страже.

Занимљиво да је управо Цивилна иницијатива из Брежица закључила како полиција и војска више не могу делотворно да заштитите границу према Хрватској па од словеначког министарства одбране траже да у надзор границе укључе и припаднике Штајерске страже.

Осим у Брежицама, организације са циљем надзора границе и лоцирања илегалних миграната основане су у Чрномељу и Илирској Бистрици, а све оне на својим Фејсбук страницама објављују фотографије сумњивих аутомобила за које сматрају да илегално превозе мигранте и позивају на потписивање петиција против мигрантских центара.

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ