Србија

СВЕДОК БЕРИША НИЈЕ МОГАО ДА ЋУТИ О ЗЛОЧИНИМА И ТО ЈЕ ПЛАТИО ГЛАВОМ!

БЕОГРАД – Кујтим Бериша (32) из Истинића код Дечана, који је у фебруару 2007, под никада до краја разјашњеним околностима, страдао, био је заштићени сведок Хашког трибунала у предмету против Рамуша Харадинаја.

„Ми смо га чували. Имали смо такво наређење и извршавали смо га беспрекорно. Тог 17. фебруара изненада је отпутовао за Подгорицу где је погинуо у сумњивој саобраћајној несрећи“, испричао је за овај лист један бивши припадник Управе полиције Црне Горе, који је био укључен у програм заштите Берише, човека чију су супругу силовали терористи ОВК и који је имао сазнања о монструозним злочинима бившег команданта ОВК, пишу Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи лист, повод за подсећање на мистериозну смрт Берише је лаж коју је изрекао Харадинај у интервјуу за Франкфуртер алгемајне цајтунг.

„Био је један сведок против мене који је погинуо у саобраћајној несрећи са пијаним Србином у Црној Гори. Али тек после његове смрти се сазнало да се његово име налази на списку сведока против мене“, казао је Харадинај пре неколико дана за немачки лист.

Према информацијама Новости, Бериша је у Црној Гори дао изјаву истражитељима из Хага 11. маја 2004. после чега је био „надгледан“. То је учињено јер је он, како се наводи, потанко описао бројне монструозне злочине свог комшије Рамуша и његовог брата Даута, али и Рамушевог заменика Идриза Баљаја.

Говорио је о убиствима српских полицајаца, али и Албанаца, набрајао је и силовања Српкиња, стрељања, најсвирепија злостављања.

Бериша је после прогона са КиМ становао са породицом у насељу Риверсајд крај Берана. Према добро обавештеним изворима, он је после низа наводних сукоба у том насељу добио „добронамерни савет“ да на кратко време оде у Подгорицу.

Тако је и учинио две недеље пре погибије. Помињало се и да је на дан погибије под точковима кола у насељу Коник, Кујтим имао разговор са једним страним званичником. Иначе, његово страдање није изазвало пажњу званичне Црне Горе, па је штуро саопстење издато тек после инсистирања медија.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ