Србија

Косовска влада би пала и да Харадинај није дао оставку“: Оцена приштинског публицисте!

Према његовој оцени, оставка досадашњег премијера Рамуша Харадинаја представља политички чин.

Приштински публициста Ветон Сурои сматра да је тзв. косовска влада одавно изгубила легитимитет и да би највероватније пала ове јесени да Рамуш Харадинај није поднео оставку, преноси Телеграфи.цом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовој оцени, оставка досадашњег премијера Рамуша Харадинаја представља политички чин.

– Влада није имала подршку, одавно је изгубила легитимитет и углавном се одржавала захваљујући легитимној потреби да се одупире покушају председника да уђе у процес територијалне размене са Србијом. Како је пројекат у великој мери заустављен, било је јасно да ц́е рана јесен бити време за пад ове владе. Дакле, корак је био више политички него што има било који други контекст – рекао је Сурои.

У интервјуу за РТВ Ора из Тиране Сурои је оценио да је у овом моменту на Косову тешко формирати коалицију, али да није немогуц́е.

– Тешко је, али још увек има простора за коалицију. Ако једна странка одлучи да се придружи коалицији, друге странке ц́е такође на то гледати на исти начин. Због пресуде Уставног суда у великој мери зависи формирање владе од стране странке или коалиције која освоји највише гласова – рекао је Сурои.

Оцењујући биланс од Харадинајеве владе, Сурои је рекао да је било неуспеха, али је навео и неке успехе.

– Харадинај је добро водио процес против опструкције поделе Косова и размене територија и успео је да стави на агенду формирање војске Косова. То су два успеха ове владе. Следи низ негативних активности које су кулминирале у потпуном неуспеху у неким областима. То је влада која је у великој мери трошила време на себе, а не на грађане Косова – рекао је Сурои.

Извор: Телеграф

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ