Србија

Када одете у продавницу, више нећете моћи да купите ОВАЈ АРТИКАЛ!

Град Београд ће од 1. јануара 2020. године забранити употребу пластичних кеса, а одлука о томе биће донета на седници Скупштине града Београда која ће бити одржана до краја августа, најавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Наводећи да је Београд, изменама Закона о главном граду добио надлежност да самостално уреди ову област и да су се стекли услови за забрану употребе пластичних кеса, Весић је истакао да ће Београд бити међу првим градовима у Европи који ће донети ту одлуку и да „треба да будемо поносни на то“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пре више од годину дана најавио сам, на састанку са представницима трговинских ланаца, да од 2020. године на територији града Београда у малопродајним објектима неће бити дозвољено коришћење пластичних кеса. У међувремену трговински ланци су увели наплату коришћења кеса и ова мера довела је до смањења коришћења пластичних кеса у Београду за око 60 одсто – написао је Весић на свом Фесбук профилу.

Он је указао на то да је у овом периоду, 25. марта ове године гувернер Њујорка Ендрју Куомо потписао закон којим ће од марта 2020. године на територији те савезне државе бити забрањена употреба пластичних кеса, а да је ових дана немачка министарка екологије Свења Шулце најавила да ће Савезна Република Немачка донети такву одлуку.

– Европска унија забраниће од 2021. године производе за једнократну употребу од пластике као што су сламчице, виљушке и ножеви, док је за друге производе од пластике остављен рок у коме ће престати њихова употреба – написао је Весић.

 

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ