Идвајамо

Лек за рак је УСПЕО! Малигне ћелије претворили у нешто што СВИ ИМАМО!

Стручњаци са Универзитета у Базелу успели су да натерају ћелије рака дојке да се претворе у сало и тиме постану потпуно безопасне.

Да би постигли тако нешто научни тим пратио је чудан пут метастазирања ћелија рака. Њихов успех је само први корак, али је напредак веома обећавајућ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када посечете прст или када фетус почне да формира органе, ћелије епитела почињу да се мењају у једну врсту матичних ћелија по имену мезенхимске матичне ћелије, које се потом поново претварају и формирају оно ткиво које је потребно телу.

Овај процес је познат као епително-мезенхимска транзиција (ЕМТ), а већ неко време је познато да ћелије рака овим или супротним процесом, мезенхимско-епителном транзицијом (МЕТ), могу да се шире кроз тело и метастазирају.

Због тога су истраживачи у мишеве усадили агресивни облик човечјег рака дојке, да би онда мишеве третирали са два лека „росиглитазоне“ и „траметиниб“.

Захваљујући лековима, ћелије рака су, уместо да се прошире током процеса метастазирања, се претвориле у масне ћелије, путем процеса који се назива адипогенеза.

„Резултати показују да је терапија индуковала адипогенезу у ћелијама рака“, наводи се у студији.

Упркос томе што се нису све ћелија рака претвориле у сало, остале су такве.

„Малигне ћелије које су прошле процес ЕМТ потпуно су престале да се шире. Оно што смо видели у дугорочним експериментима јесте да не постоји повратни процес након што се ћелије рака претворе у масне ћелије“, истакао је Герхард Кристофори, биохемичар на Универзитету у Базелу.

 

Извор:  РТС/ SCIENCE ALERT

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ