Свет

Почело је цепање Европе, повлаче дипломате из Брисела!

Британске дипломате повући ће се из институционалних структура ЕУ у Бриселу у року од неколико дана, по плану владе Бориса Џонсона, пише британски Гардијан.

У настојању да се ојача порука да ће Велика Британија изаћи из ЕУ до 31. октобра, британске дипломате ће престати да присуствују свакодневним састанцима у Бриселу, наводи лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај потез је, како кажу званичници у Лондону, у складу са првим обраћањем Бориса Џонсона у Доњем дому парламента када је рекао да ће ослободити британску дипломатију од европских послова.

Критичари сматрају да ће симболично повлачење оставити Британију без увида у одлуке ЕУ што би могло шкодити националном интересу.

Гардијан подсећа да се очекује присуство британских дипломата на предстојећем састанку радне групе ЕУ на којем ће осталих 27 чланица разматрати питања безбедности, паневропски одговор о будућим кризама које би обухватиле цивиле, спољну политику и заштиту интереса потрошача.

Министар спољних послова Доминик Раб најавио је да ће присуствовати сусрету шефова европских дипломатија крајем августа у Хелсинкију.

Није познато докле ће ићи британско повлачење дипломата из ЕУ до 31. октобра, пише Гардијан и подсећа да је њих око 150 стално присутно у Бриселу где лобирају за британске интересе.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ