Србија

Таксе су праведна одлука: Провокативне реакције из Приштине на позив земаља Квинте!

Таксе су праведна одлука и дијалог није прекинула приштинска страна – каже се у саопштењу Харадинајевог кабинета!

Одлазећа приштинска влада није послушала саопштење земље Квинте, које су позвале на наставак дијалога са Србијом и укидање такси, рекавши да не треба уводити додатне препреке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кабинет премијера привремених приштинских институција у оставци, Рамуша Харадинаја реаговао је на заједничку декларацију земаља Квинте, које захтевају моментални наставак дијалога и траже од приштинских власти да укину таксе на српске производе и да Београд обустави кампању за повлачење признања независности Косова.

Таксе су праведна одлука и дијалог није прекинула приштинска страна – каже се у саопштењу Харадинајевог кабинета.

– Одлука да се уведе такса на производе Србије и БиХ била неопходна ради заштите интереса Косова, од непријатељских акција и сталних претњи Србије против државе и институција на Косову. У исто време, увек смо узимали у обзир сугестије наших међународних партнера у вези са политичким питањима у земљи – наводи се у реакцији из канцеларије Рамуша Харадинаја.

Из канцеларије су поновили и да су спремни за дијалог који би довео до међусобног признања, али одбијају додатно условљавање.

Председавајући приштинске скупштине, истовремено лидер ПДК, Кадри Весељи, реаговао је на писмо Квинте на својој Фејсбук страници. Он је рекао да поздравља помоћ западних држава у наставку дијалога, али је позвао ЕУ да спречи, како је рекао, српске покушаје деструкције на Косову.

Весељи је рекао да је тзв. Косово постигло своју независност снажним савезом са Западом.

– Морамо да заштитимо интересе Косова, али то нећемо моћи без наших стратешких партнера. Стога поздрављамо напоре САД, ЕУ, Немачке, Велике Британије, Француске и Италије за наставак дијалога. Међутим, захтевамо од ЕУ да спречи финансирање паралелних структура на Косову од стране српске владе, да заустави српске колонијалне пројекте изградњом насеља на северу, да омогући обнову спаљених кућа у којима су Албанци живели пре 2001. године, и да осуди српске злочинце – написао је између осталог Весељи, на свом Фејсбук налогу.

Министар спољних послова у привременим приштинским институцијама Беџет Пацоли, такође се огласио на својој Фејсбук страници и рекао да је тзв. Косово увек био посвећено наставку дијалога и да је приштинска страна спремна да настави преговоре, али да је Србија више пута, како је рекао, изазвала инциденте и агресивно се понела према тзв. Косову.

Спољна политика Косова увек је била координисана и у складу са ставом наших стратешких партнера САД, Немачке, Француске, Велике Британије и Италије од почетка деведесетих година. Наша држава заснована је на западној орјентацији и поздрављамо посвећеност свих земаља Квинте да нормализују односе Косова и Србије – написао је Пацоли.

Он је и данашњу конференцију за медије директора Канцеларије за Косово и Метохију, Марка Ђурића, протумачио као, како је рекао, неспремност Србије да нормализује односе са тзв. Косовом.

– Косово две године води незапамћену битку са Србијом, у којој прљава српска дипломатија има за циљ оспоравање државности Косова на међународном плану. Таксе су суверени инструмент Косова за реаговање на ову агресију коју изазива Београд, а Србија не показује вољу да се то заустави – рекао је Пацоли.

Спремни смо као и увек за дијалог, али услови су јасни, казао је Пацоли, оценивши да је реч о односима „две независне и суверене државе“, чији циљ је „обострано признавање и успостављање дипломатских односа“.

Извор: Телеграф

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ