Регион

Бура у ЦГ због „Тамо далеко“: Кривична пријава против МЦП и Влада Георгијева!

Црногорски покрет поднео је кривичну пријаву Врховном државном тужилаштву Црне Горе против Митрополије црногорско-приморске и пјевача Влада Георгијева.

Како ЦП наводи, пријаву су поднели због кривичних дела против уставнога уређења и безбедности Црне Горе и кривичнога дела изазивања националне, расне и верске мржње, преноси РТЦГ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, на манифестацији „Трг од ћирилице“ у Херцег Новом, а током концерта „За наше Косово и Метохију“ Георгијев је певао „Тамо далеко“ и “Црна Гора и Србија то је једна фамилија”.

На концерту су се иступима говорника, подржаних организованим клерофашистичким дивљањем масе хулигана, вређали Црногорци и Црна Гора и призивала окупација земље. Изводиле су се песме „Тамо далеко“ и „Црна Гора и Србија то је једна фамилија“, које су особеном интерпретацијом певача Влада Георгијева, мењањем одређених речи, сугерисале да су делови Црне Горе Србија и да је Црна Гора подређена Србији”, поручују из ЦП.

Кажу да је познато да је Владо Георгиев, изводећи песму „Тамо далеко“ по Србији, певао стихове „Тамо далеко далеко, далеко крај мора, тамо је Херцег Нови, тамо је Србија“.

“Овај пут је певајући о Србији „крај мора“, јасно, у прегрејаној националистичкој атмосфери, асоцирао на наведене стихове у којима се Херцег Нови смешта у Србију, јер се у оригиналном тексту песме каже «далеко од мора«”, стоји у саопштењу ЦП.

Накнадни покушаји да се, како поручују из ЦП, релативизује одговорности само су покушај да се прикрије јасна намера изазивања националистичке еуфорије.

“Посебно што се у публици налазио већи број туриста из Србије и имајући у виду да се Херцег Нови у Србији представља као »српски град«”, поручују из ЦП.

Очекују да ће Тужилаштво поступити по њиховој пријави.

“Иако нам искуство говори да се тужилаштво намерно ограђује од поступања по кривичним пријавама против МЦП, што је довело до тога да се МЦП још више понаша не обазирући се на законе Црне Горе, настављајући да својим понашањем вређа припаднике црногорске и других нација, вернике ЦПЦ, иновернике и атеисте, преправља црногорску баштину, гради без дозволе, позива своју паству на физичко насиље и супростављање државним органима”, наводе у Црногорском покрету.

Све то, како истичу за поседицу има осећаја некажњивости и осионости код СПЦ.

“Толико су се осилили, због нечињења правосуђа, да су почели да издвајају делове Црне Горе из Црне Горе”, наводе у ЦП.

Позивају државне органе да, у сарадњи са међународном заједницом, покрену реформу правосуђа, јер је, како истичу, неприхватљиво да у правосуђу раде људи који деле ставове МЦП.

“Не постоји друго објашњење зашто не дозвољавају да се судски утврди постоји ли одговрност за икримисана дела за која смо поднели пријаве. Навешћемо само, као очигледан пример, скрнављење културне баштине, које је више него јасно КЗ описано као кривично дело за које је запрећена и дугогодишња затворска казна.Верујемо да не морамо никога убеђивати да су одговрна лица у епархијама СПЦ у Црној Гори то недело учинили небројено пута”, закључује се у саопштењу Црногорског покрета.

Подсетимо, пријаву је најавило и црногорско Министарство културе.

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ