Србија

Ово су руски пилоти који су спасили 233 живота: Без много искуства извели НЕСТВАРНО!

За само неколико секунди, два пилота успела су да приземље онеспособљени авион „Ербас“ у поље кукуруза у близини Москве и тако су спасли 233 живота.

Након што је јато птица зауставило моторе авиона с 233 путника и чланова посаде, руски пилот Дамир Јусупов и копилот Георги Мурзин морали су брзо да реагују. Секунде су одлучивале о животима свих у авиону „Ербас“ 321 руск.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Авион је тек полетео са аеродрома Жуковски код Москве, а јато птица зауставило је оба његова мотора. Пилоти у кокпиту одлучили су да принудно слете „на стомак“ у поље кукуруза, далеко од кућа и на тај су начин спасили све у авиону.

Дамир Јусупов, 41-годишњи пилот рођен у Сибиру није типичан пилот. Нема, попут његових колега вршњака, десетине хиљада сати лета иза себе. Напротив, Јусупов је у својој каријери пилота одрадио тек три хиљаде сати лета. То је двоструко мање сати него је што потребно за заповедно место у кокпиту, али то се није показало пресудним у кризи у којој је морао реаговати у четвртак

Иначе, Дамира је у тинејџерским годинама школа за пилоте одбила због медицинских разлога. Уместо за пилота, школовао се за правника. Незадовољан тиме што му се није испунио сан, након завршеног школовања у правној струци одлучио се за преквалификацију. Пилотску школу завршио је са одличним успехом. Његове колеге описују га као смиреног, скромног и надасве професионалног.

Лет у четвртак описао је на конференцији за новинаре.

– Било је и других опција и добро је што их нисмо искористили. Да смо се покушали вратити, не знам шта би се догодило – прокоментисао је присилно слетање у поље кукуруза Јусупов.

Новинарима је казао да је прво хтео да заокрене авион, али кад је видео да се и други мотор покварио – знао је да је ударац у земљу „неизбежан“.

Посада је донела одлуку о слетању „на стомак“, без спуштања точкова јер је постојала опасност да се авион преврне и последице су могле бити много горе.

– Покушао сам меко да приземљим авион тако да је слетање прошло с минималном брзином – казао је.

– Не осећам се као херој јер сам учинио оно што је било потребно да бих спасао авион, путнике и посаду – додао је Јусупов.

Георги Мурзин, 23-годишњи копилот добио је лиценцу за пилота пре само две године.

Дипломирао је на Државном универзитету цивилног ваздухопловства у Санкт Петербургу 2017. Млади пилот скупио је само 600 сати лета у тренутку кад се нашао у ситуацији у којој се нити један пилот не жели наћи, пише РТ.

Слетање Ербаса 321 Урал ерлајнса похвалили су медији, али и стручњаци.

– Пилоти су се сјајно снашли јер су били прилично ниско кад се догодио удар птица, а снаге у моторима готово да нису ни имали – казао је Давид Лаермонт, уредник магазина ФлиајтГлобал.

– Русија има историју одличних пилота, то је занимање на које су Руси поносни – додао је.

Кремљ је најавио да ће одликовати „пилоте – хероје“.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ