Srbija

Albanci će poludeti,a ono što je rekao za Preševsku dolinu i Republiku Srpsku je šok!

Foto: jutjub

Stiven Majer, bivši zamenik šefa Centralno obaveštajne agencije (CIA) za Balkan i odličan poznavalac regiona posle dužeg vremena oglasio se u srPskoj javnosti sa svojim viđenjem rešenja problema Kosova, ali i drugih kriznih tačaka u ovom regionu.

Majer, koji ima 23 godine iskustva rada u CIA, gde je bio i zamenik šefa radne grupe za Balkan tokom rata u Bosni, smatra da i Srbija i Kosovo moraju da naprave ustupke, a da velike sile da se ne mešaju.

– Briselski sporazum je mrtav i ako Beograd i Priština žele napredak, moraju jasno da poruče velikim silama da se ne mešaju – rekao je on i dodao da je Kosovo već na neki način „zamrznut konflikt“.

Prema njegovom mišljenju, rešenje je podela teritorije Kosova, čije bi severne teritorije trebalo da pripadnu Srbiji.

– Mislim da po konačnom sporazumu, oblast severno od Ibra mora da pripadne Srbiji. I mislim da će Srbiji biti ekstremno teško, ako ne i nemoguće, da povrati ostatak Kosova i Metohije – naveo je Majer.

On smatra da bi Ujedinjene nacije trebalo da se pobrinu i za preseljenje Srba iz srpskih zajednica južno od Ibra, ukoliko ne žele da žive pod kosovskom vlašću, kao i za zaštitu svetinja.

Takođe, on smatra i da „ako se potegne pitanje oblasti severno od Ibra, Preševska dolina mora takođe biti tema, a u nekoj daljoj budućnosti možda i Republika Srpska“.

Majer smatra da će ako se Priština i Beograd dogovore, to na kraju zadovoljiti i Evropsku uniju, a ako Vašington bude poštovao odluku, onda će to učiniti i Moskva i obrnuto.

Ipak, on ističe da se Americi neće dopasti dogovor o promeni granica jer Vašington govori da to dovodi do rata, a ukazao je i na to da Vašington na Kosovu „povlači konce“ već dve decenije.

– Na eventualno protivljenje (promeni granica) uzvraća se ovako: Vidite, vaš način nije upalio. Povlačimo konopac od 1999. i još nema rešenja – rekao je on i dodao da je moguće menjati granice bez rata.

Što se tiče uloge Evropske unije u kosovskom problemu, on je rekao da je vođstvo EU iscrpljeno i da ona nije moćna kao nekada.

 

Izvor: NIN/ Alo

loading...
Loading...