Србија

Албанци ће полудети,а оно што је рекао за Прешевску долину и Републику Српску је шок!

Фото: јутјуб

Стивен Мајер, бивши заменик шефа Централно обавештајне агенције (ЦИА) за Балкан и одличан познавалац региона после дужег времена огласио се у срПској јавности са својим виђењем решења проблема Косова, али и других кризних тачака у овом региону.

Мајер, који има 23 године искуства рада у ЦИА, где је био и заменик шефа радне групе за Балкан током рата у Босни, сматра да и Србија и Косово морају да направе уступке, а да велике силе да се не мешају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Бриселски споразум је мртав и ако Београд и Приштина желе напредак, морају јасно да поруче великим силама да се не мешају – рекао је он и додао да је Косово већ на неки начин „замрзнут конфликт“.

Према његовом мишљењу, решење је подела територије Косова, чије би северне територије требало да припадну Србији.

– Мислим да по коначном споразуму, област северно од Ибра мора да припадне Србији. И мислим да ће Србији бити екстремно тешко, ако не и немогуће, да поврати остатак Косова и Метохије – навео је Мајер.

Он сматра да би Уједињене нације требало да се побрину и за пресељење Срба из српских заједница јужно од Ибра, уколико не желе да живе под косовском влашћу, као и за заштиту светиња.

Такође, он сматра и да „ако се потегне питање области северно од Ибра, Прешевска долина мора такође бити тема, а у некој даљој будућности можда и Република Српска“.

Мајер сматра да ће ако се Приштина и Београд договоре, то на крају задовољити и Европску унију, а ако Вашингтон буде поштовао одлуку, онда ће то учинити и Москва и обрнуто.

Ипак, он истиче да се Америци неће допасти договор о промени граница јер Вашингтон говори да то доводи до рата, а указао је и на то да Вашингтон на Косову „повлачи конце“ већ две деценије.

– На евентуално противљење (промени граница) узвраћа се овако: Видите, ваш начин није упалио. Повлачимо конопац од 1999. и још нема решења – рекао је он и додао да је могуће мењати границе без рата.

Што се тиче улоге Европске уније у косовском проблему, он је рекао да је вођство ЕУ исцрпљено и да она није моћна као некада.

 

Извор: НИН/ Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ