Регион Србија

Федерика за сто угурала „Косово“!

Сраман потез одлазеће шефице дипломатије ЕУ уочи састанка у Хелсинкију. Учесници досад биле само земље које су кандидати за чланство. Врућ кромпир за Шпанца Борела чија земља не признаје лажну државу.

ОДЛАЗЕЋА шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини спремила је перфидну замку за Србију у вези са Косовом и Метохијом: на предстојећи састанак министара спољних послова Уније и земаља кандидата за чланство, крајем августа, у Хелсинкију, позвала је и представнике Приштине – сазнају „Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према нашим информацијама, Могеринијева по сваку цену покушава да промени досадашњу праксу и на овај састанак „угура“ и Косово, које је далеко од статуса кандидата за чланство у ЕУ. На тај начин хоће да свом наследнику, Шпанцу Жозепу Борелу наметне да листа учесника будућих састанака овог формата укључује и приштинске политичаре. Тај лукави маневар Италијанке посебно добија на тежини ако се зна да њен наследник долази из државе које не признаје Косово и који је декларисани противник сепаратиста у Каталонији.

Ове састанке, који се одржавају на сваких шест месеци, организује председавајући ЕУ, али формално шеф дипломатије, у овом случају Могеринијева, упућује позиве. Наши добро обавештени извори тврде да је она у среду изненада одлучила да позивницу пошаље и представницима Приштине, односно шефу дипломатије тзв. Косова Беџету Пацолију, упркос противљењу званичног Мадрида и чињеници да нико од земаља то није тражио.

Ови састанци се одржавају у тзв. гимних формату, односно испред учесника је наведено само име и презиме, без државних обележја, али је став Београда да званичницима Приштине никако није ту место.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић каже да ће се са председником Александром Вучићем консултовати да ли Србија да учествује на наредном састанку министара спољних послова земаља чланица ЕУ и кандидата у Финској.

Одлазећа висока представница у последњи час је променила цео концепт, па ће на састанку бити и „земље партнери“. То чини на крају мандата, само да би представници Приштине могли да учествују – закључио је Дачић.

Иначе, састанак шефова дипломатија ЕУ и земаља кандидата заказан је за 29. и 30. август у финској престоници.

ПРИТИСАК ИЗ САД

МИНИСТАР Дачић открио је и да је током разговора са саветником Доналда Трампа за националну безбедност, Џоном Болтоном, добио уверавања да САД немају разлога да притискају Београд око решења за КиМ и да знају да је проблем у Приштини:

– А раније нису хтели ни да разговарају о томе, за њих је косовско питање била завршена прича.

Извор: Вечерње Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ