Регион Србија

Милу и његовом министру смета Тамо далеко јер заједно са Харадинајем прогоне Србе и српску традицију!

Препоручила бих дотичном министру да се запита шта би Његош мислио о забрани певања најлепших песама Црне Горе и Србије, шта би мислио о забрани песника и узвишене поезије, а ево сад забрани задужбинарства и солидарности. Поручујем му уздигнуте главе, у име божура, у име Црногорске Метохије, у име песама краља Николе које смо с љубављу певали… Волимо те, наша вечна Црна Горо!

Гнев и осуда

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овим речима се глумица и уметнички руководилац Косовских божура Ивана Жигон обратила црногорском државном врху предвођеном председником Милом Ђукановићем, а посебно министру културе Александру Богдановићу, који је тужио организаторе хуманитарног концерта „За наше Косово и Метохију“ одржаног у Херцег Новом. Кривичне пријаве против учесника најавио је само због истицања српске тробојке и песме „Тамо далеко“. коју је певао Владо Георгиев.

Ови прогањајући потези изазвали су гнев и осуду, а Жигонова је моћном поруком актере овог скандала прозвала јер нису учествовали на том обележавању 800 година самосталности СПЦ и 630 година од Косовске битке.

– Колико сам обавештена, официјелна Црна Гора, нажалост, тај јубилеј није достојно прославила. Министар културе ЦГ је требало да дође да буде с нама на концерту у Херцег Новом и подржи и награди младе људе који су културу узнели на ниво племенитости, и то у време када савремена култура својим такозваним новим тенденцијама постаје похвала најнегативнијим појавама у друштву – поручила је Жигонова за Спутњик.

Најгора некултура

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оцењује да су кривична пријаве које је најавио министар Богдановић сведочанство неразумља, и то, како је додао, није култура, него њено порицање и некултура најгоре врсте. Поводом критика на рачун истицања заставе, он каже:

– Порицати тробојку, а представљати се за министра Црне Горе, не спада у нормалне ствари. Песму „Тамо далеко“ пева сва Европа. Бити против те песме у Црној Гори, и то у име Црне Горе, поставља питање која је то Црна Гора. То није моја ни Црна Гора Петровића. То није Црна Гора, то је Монтенегро.

Бивши Ђукановићев сарадник

„ТАМО ДАЛЕКО“ ПЕВАМ С БАЛКОНА У ПОДГОРИЦИ

Изреволтиран кривичним пријавама због певања, доктор Иван Ђуришић, иначе некадашњи члан Ђукановићевог ДПС, већ два дана пева „Тамо далеко“ са свог балкона у Подгорици.

– Већ 60 година радим као професионални вокални солиста и нека ми неко покаже где у закону пише да је песма „Тамо далеко“ забрањена. У праву је Његош кад је рекао: „У фукаре очи од сплачине“. Јуче сам са свог балкона три пута из свег гласа певао ту песму, ево, очекујем полицију, нека нешто преузме. Ја сам Србин од главе до пете и сведок сам да су овде Срби прогоњенији него Јевреји у фашизму – каже Ђуришић и додаје да ће се и наредних дана с његовог балкона чути стихови „Тамо далеко“.

Предраг Марковић

ЂУКАНОВИЋ И ХАРАДИНАЈ САВЕЗНИЦИ ПРОТИВ СРБА

Историчар Предраг Марковић оцењује да смо изнова сведоци перверзног савезништва власти Приштине и Црне Горе. Он тако, каже, види преклапање догађаја из претходне седмице – тужбе министарства културе Црне Горе против организатора хуманитарног концерта „За наше Косово и Метохију“ у Херцег Новом, истицање заставе такозване републике Косово на остацима средњовековног града Ново Брдо, тврдње да су Дечани храм православних Албанаца… Поручује да Ђукановићева и Харадинајева администрација раде заједно на угрожавању традиције српске духовности:

– Обојица су безбожници. Стало им је да искористе неки духовни и верски симбол како би нанели штету Србима или српској цркви.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ