Србија

Одштету плаћају и породице пијаних возача, надокнаде до 2,5 милиона евра!

Београд — Поред затворских и других казни, возачи који под утицајем алкохола изазову саобраћајну несрећу могу да плате одштету и до 2,5 милиона евра.

То предвиђа нови закон о обавезном осигурању у саобраћају, који ће се на јесен разматрати у Скупштини Србије, пишу Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, они губе права из осигурања, односно постају такозвани регресни дужници према осигуравајућем друштву које је оштећеној страни исплатило новчану надокнаду.

„У ситуацији када возач пијан изазове саобраћајну незгоду, у крајњој инстанци ће исплатити комплетну материјалну и нематеријалну штету коју је причинио. Ти износи могу да буду и вишемилионски, а исплата може да потраје и више година, и не може се избећи“, објашњава за Новости Душко Јовановић, генерални секретар Удружења осигуравача Србије (УОС).

По садашњем закону, максимални износ по једној саобраћајној незгоди је за шетте на стварима је 200.000 евра и милион евра за штету на лицима.

Предлогом новог закона предвиђен је нови лимит и то 500.000 евра за ствари и 2,5 милиона евра за штету на лицима.

„У ЕУ је лимит пет милиона евра па наши возачи морају то да имају на уму када возе ван Србије“, каже секретар УСО.

У случају да онај ко је изазвао незгоду оде у затвор, штету ће платити његова породица или ће бити исплаћена из његове имовине, или тек када изађе из затвора, али са каматом која знатно подиже укупну суму, пишу Новости.

Извор: Б92/Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ