Свет

ЕУ: Позив Пацолију због „неопходности и користи“

Фото: Pixabay.com

Свих шест партнера са Западног Балкана, међу којима је и Косово, позвани су да крајем августа присуствују неформалном састанку шефова дипломатија ЕУ у Хелсинкију, због разговора о регионалној сарадњи.

Федерика Могерини, шефица ЕУ дипломатије, први пут је званично, поред министара земаља-кандидата, позвала и шефове дипломатија Косова и БиХ да присуствују неформалном састанку Савета ЕУ министара, који се 28. и 29. августа одржава у Хелсинкију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Партнери са Западног Балкана позвани су на неформални састанак министара спољних послова у Хелсинки крајем месеца, због важне дискусије о томе — како напредовати у регионалној сарадњи“, поручио је портпарол ЕУ за Танјуг.

На питање — да ли позив Беџету Пацолију, министру привремених власти Косова, које није ни кандидат за чланство, нити од свих чланица ЕУ призната држава, значи и промену приступа, односно формата досадашње праксе састанака ЕУ министара са министрима земаља-кандидата, из Брисела поручују да је у питању позив због „неопходности и користи“ учешћа свих са Западног Балкана.

„Свих шест партнера са Западног Балкана су позвани на ове разговоре. У питању је неформална дискусија о свим заједничким спољним и безбедносним аспектима регионалне сарадње и неопходно је и корисно учешће свих партнера“, закључује портпарол ЕУ.

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини одлучила је да на последњи незванични састанак Савета ЕУ ком ће она председавати, уместо земаља-кандидата, позове све партнере са Западног Балкана.

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић окарактерисао је овај потез Могеринијеве као „преседан“, где је позвана „територија“, која је „далеко од статуса кандидата за чланство“.

„Очигледно да на крају свог мандата она жели да покаже да је нешто урадила за Косово, али то није коректно према Србији“, казао је недавно Дачић.

Министар владе привремених институција Приштине Беџет Пацоли и раније је долазио на неформалне састанке шефова ЕУ дипломатија и земаља кандидата, где је на маргинама одржавао билатералне састанке.

Ово је први пут да је добио и званичан позив високе представнице.

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ