Србија

Опака болест однела први живот у Србији, а због начина на који се преноси НИКО НИЈЕ БЕЗБЕДАН!

Фото: Pixabay.com

Жена (84) из Београда која је била хронични болесник и оболела од грознице западног Нила, преминула је, што је прва овогодишња жртва која се може довести у везу са тим вирусом у Србији.

Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” објавио је да су до данас на територији Србије регистрована три случаја обољевања од грознице западног Нила, и то у Београду два потврђена и један вероватни са једним смртним исходом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До 15. августа године у земљама ЕУ у хуманој популацији пријављено је 68 случајева обољевања од грознице Западног Нила и то у Грчкој 48, Румунији осам, Кипру пет, Италији три, Мађарској два, те по један случај у Бугарској и Француској.

У истом периоду у земљама ЕУ регистровано је шест смртни исхода који се могу довести у везу са обољевањем од грознице Западног Нила и то у Грчкој четири и Румунији два.

Инфекција вирусом западног Нила на подручју Србије први пут је званично регистрована крајем јула 2012. године. Од 2012. до 2018. године у Србији је регистровано 989 случајева ове грознице, а забележено је и 97 смртних исхода који се могу довести у везу са тим обољењем.

Грозница западног Нила је вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комараца. Главни резервоар заразе су различите врсте птица, у којима се вирус одржава, док се човек зарази случајно и инфекција се са њега даље не преноси.

 

Извор: Срна

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ