Србија

АМЕРИЧКИ ШАМАР ПРИШТИНИ! ДОНАЛД ТРАМП ПОРУЧИО: Србија неће бити понижена!

Напредак… Србија је побољшала позицију у међународним односима и зато јој велике силе учине уступке. Отвара се и могућност корекције граница, сматрају саговорници Курира.

Администрација америчког Стејт департмента предвођена председником Доналдом Трампом спремна је да учини значајне уступке Србији по питању КиМ, сматрају саговорници Курира!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Александар Вучић је након састанка са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, поручио да је статус кво по питању КиМ немогућ, али да ће САД убудуће бити све чешће саговорник Београда.

Вашингтон не мења одлуку о независности КиМ, али разуме да Србија не може бити понижена евентуалним коначним решењем – рекао је председник.

Без црвених линија

Дипломата Зоран Миливојевић оцењује да се позиција Србије у међународним односима побољшала и зато су САД спремне да преговарају.

– Овај састанак није организован без Трампа, он је у току. То је иницијатива Трампове администрације, линије коју он контролише. САД остају при признању, али отворено је питање у ком облику, то је новина. Америка томе приступа прагматично, то је потврда њиховог ранијег става да не постоје црвене линије, који је изнео саветник за националну безбедност Беле куће Џон Болтон, и воље да се уважи интерес Србије, који би у конкретном случају могао да се одрази на север КиМ.

Простор за дијалог

Додаје да је интерес Трампове администрације да се питање КиМ реши за време текућег мандата.

– Отвара се могућност корекција граница и евентуалног разграничења. Питање је преговора на који начин постоји могућност договора две стране. САД не убрзавају одлуке, интерес САД је да се то реши на прави начин – подвукао је Миливојевић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић мишљења је да Америка отвара простор за договор Београда и Приштине, што раније није био случај.

– САД су до јуче сматрале да је Косово готова ствар, а сада су спремне за разговор, не желе да Албанци добију све, а Срби ништа. Процес је још увек отворен. Србија би могла да се договори за корекцију граница, јер је враћање Косова Србији нереална опција. Најоптимистичнија верзија је подела по етничким линијама, нормализација односа и укључивање у шире европске и евроатлантске интеграције – истакао је Станковић.

Ивица Дачић

ВАШИНГТОН НА ПОЗИЦИЈАМА СРБИЈЕ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оцењује да Вашингтон заступа „наше позиције да косовско питање није решено“.

– Не треба мислити да су САД промениле став о независности Косова, али сада постоји велика разлика између Трампове администрације и људи који чине његов најужи круг – саветник за националну безбедност Џон Болтон, државни секретар Помпео, потпредседник Мајк Пенс и он сам, који сматрају да је неопходно да се даље преговора и да се тражи компромис – рекао је Дачић за Тањуг.

Прилика која се не пропушта

ПЕРИШИЋ: ТРАМП ОТВАРА ВРАТА СРБИЈИ

Професор геополитике на Факултету за међународну политику и безбедност Срђан Перишић истиче да је Трамп коначно отворио врата Србији, упркос противљењу појединаца из Стејт департмента и кадрова претходне администрације на линији демократа.

– Америчку подршку председник Вучић мора да искористи, исто као и подршку коју му пружа Русија. Србија треба да направи наредни корак, тако да у те разговоре полако уводи и Русију. Ниједан светски проблем не може се решити уз помоћ само једне велике силе, поготово сада када су знатно промењени међународни односи са доласком Трампа и јачањем руског утицаја у свету. САД су за време демократа решавале све у своју корист, на свој начин, а то нама није одговарало. Сада мењају логику, која Србији иде наруку – истакао је Перишић.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ