Србија

Вучић: Ако за педаљ померимо стaв САД, направили смо мало чудо!

Током разговора са америчким званичницима било ми је важно да изнесем ставове Србије. Рекао сам да не долази у обзир могућност да Албанци добију све, а да Срби не добију ништа. Могуће је да у децембру буду укинуте приштинске таксе уз снажан притисак САД, , рекао је председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић је рекао да је било важно да изнесе ставове Србије, јер „ако и за педаљ померимо став Америке према Србији, направили смо мало чудо“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ја да продајем маглу и да говорим да ће Америка одустати од независности Косова, нити сам неозбиљан, нити неодговоран, нити ћу да дајем лажна обећања грађанима“, поручио је Вучић у изјави за РТС.

На питање како би требало разумети саопштење Стејт департмента у коме се охрабрује европски пут Србије, али и да је неопходно обновити дијалог с Косовом који води међусобном признању, Вучић је рекао како види да су многи који су у нашој земљи учествовали у стварању услова за доношење одлуке о независном Косову и у самој Приштини и међународној заједници у томе пронашли некакву велику новост.

„То није потпуно нови став САД. Они су 2008. године признали независност Косова. Америка је велика сила која ту одлуку неће да промени. Једна од добрих ствари је да они подржавају наш европски пут, друга добра ствар је да они не улазе у то како би требало да изгледа договор, али је важно да се постигне договор између Срба и Албанаца“, навео је Вучић.

Према Вучићевим речима, оно што је лоша ствар, а што је другачије у односу на неки претходни период, али не сасвим ново, јесте да САД траже међусобно признање Београда и Приштине.

„Суштински, то није велика новост, то смо негде и очекивали, али смо негде под тепих стављали захтеве западних сила и трудили се да уживамо у сопственим митовима. Наше српске уши су неретко врло нежне да чујемо шта све мисле о Србији и односима са Приштином. Ја сам рекао шта су наши ставови, рекао сам да могућност да Албанци добију све, а да Срби не добију ништа, да ми њих признајемо, да такве ствари не долазе у обзир, можда са неким другим руководством“, истакао је Вучић.

Таксе остају бар до децембра
Говорећи о таксама, Вучић процењује да Приштина до краја новембра, почетка децембра неће укидати таксе.

„Престиж и гласове на Косову међу Албанцима добијају они који говоре најгоре о Србији и председнику Србије, неретко и о српском народу, тако да је илузорно очекивати да било ко од њих у таквим условима тражи нешто што је врло рационално, нормално — да се укину таксе које су антицивилизацијска мера“, рекао је Вучић.

Могуће је, каже, да се то догоди у децембру уз снажан притисак САД.

„Када смо разговарали са ЕУ, људи из ЕУ су се консултовали са Американцима, иако Американци нису били за столом“, каже председник.

Додаје да Србија неће мењати формат разговора, нити било шта слично.

Ако мислите да било ко може да утиче на Приштину на било који начин, а да нису Американци, онда се ми сви грдно варамо, каже Вучић.

Председник Вучић се током трећег дана боравка у Њујорку састао са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером и извршним потпредседником Атлантског савета Дејмоном Вилсоном. Главна тема разговора било је Косово и Метохија.

Вучић је о томе у уторак разговарао и са државним секретаром Мајком Помпеом, који је подржао укидање такси.

Извор: rs.sputniknews.com

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ