Србија

ДОВОДЕ НАС ПРЕД СВРШЕН ЧИН: Путин и Трамп преузимају Косово?! Територија јужно од Ибра прелази под њихову јурисдикцију?!

Према речима шефа дипломатије, ово решење обезбедило би дуготрајан мир

Дачић подсећа да је сличан предлог недавно лансирао и амерички председник. – Чули смо да у свету већ има различитих предлога, ето, недавно је било приче да Трамп хоће да купи Гренланд. Па, кад већ хоће, што не узму део Косова уместо Гренланда – поручује Дачић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

БИТНИ РЕСУРСИ

Аналитичар Драгомир Анђелковић објашњава да би реализација овог плана овако изгледала: – То би могло да се брани као међународна концесија на кључне руднике и ресурсе Косова, у којој би учествовале и велике силе, али и Срби и Албанци. На тај начин би се средила ситуација, Косово би економски напредовало, били бисмо упућени једни на друге, па бисмо и боље сарађивали.

За Анђелковића нема ничег спорног у Дачићевом захтеву да се Косово подели и север припадне Србији.

– Подела територије, наравно, али и подела ресурса преко међународних компанија. Ту да буду укључени руднЋОШАКик Трепча, угљенокопи, кључни привредни ресурси Косова, и то првенствено да воде Американци и Руси – истиче аналитичар.

ИСКОРИСТИ МОМЕНАТ

Потпредседник парламента и један од оснивача Конгреса српско-америчког пријатељства Владимир Маринковић у изјави додаје да треба искористити овај моменат у процесу решавања питања КиМ.

– Кључни људи у овој америчкој администрацији (Пенс, Болтон, Помпео, Беркли) јесу за компромисно решење и уважавају ставове Србије иако су САД међу првима 2008. признале косовску независност. Важно је што председник Трамп има веома прагматичан приступ решавању проблема и жели дугорочна и одржива решења, а не аутопилот политику када је у питању америчка геополитичка позиција. Сви у ЕУ су констернирани што је Трамп понудио Данској да купи Гренланд и многи се љуте због тога, а Трамп је само прагматичан у остваривању циљева своје земље.

Дачић Недавно је било приче да Трамп хоће да купи Гренланд. Па, кад већ хоће, што не узму део Косова уместо Гренланда

Он је бар поштено понудио да купи Гренланд, а већина држава ЕУ је ћутала и подржавала отимање КиМ Републици Србији. Мислим да би дугорочно решење које би подразумевало да север КиМ остане у саставу Србије и пуна гаранција за енклаве и екстериторијалност српске културне и верске баштине добило пуну подршку ове администрације и председника Трампа – закључује Маринковић.

Објављена је и фотографија града Дурбуја, на ком је додата слика њујоршког небодера Трамп тауер. Раније је саопштено да је америчка администрација разговарала о могућности да се Данској предложи годишња исплата у висини од 600 милиона долара за предају Гренланда на неограничено коришћење.

Опозиција би да Косово уступи само Русима

Међународно право дозвољава да се део једне суверене територије уступи другој сувереној држави све док та операција није извршена насилно, односно без пристанка представника територије која се уступа, каже Милан Стаматовић, председник Здраве Србије.

– Сматрамо да би држава Србија требало што пре да покрене тај процес како бисмо предупредили “сценарио свршеног чина” који нам припрема НАТО, а тиме би се значајно олакшао и свакодневни живот српског и неалбанског живља на територији српске јужне покрајине, посебно ако се има у виду међународни положај и утицај Русије у свету и њен економски узлет последњих деценија – каже Стаматовић, чија је странка део Савеза за Србију.

ЧИЊЕНИЦЕ

1. Србија не може да призна независност целе територије Косова

2. Потребно је да се успостави нормална комуникација Срба и Албанаца и да се могућност за сукобе сведе на минимум

3. Ако би се на овај начин решило Косово, и Срби и Албанци би економски просперирали

 

Извор: Република

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ