Србија

ПРИШТИНА У ДЕЛИРИЈУМУ: Кина донела одлуку! Све је решено! Амбасадорка саопштила!

Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо је нагласила да је став Кине по питању Косова и Метохије јасан и доследан.

Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо верује да ће бити све више кинеских инвестиција у Србији и истиче да шефови држава две земље, Александар Вучић и Си Ђинпинг, придају велику пажњу билатералним односима и планирају их са стратешке позиције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чен је у интервјуу за „Политику“ истакла да је Србија прва међу земљама централне и источне Европе и једина на Балкану са којом је Кина успоставила свеобухватно статешко партнерство.

– Практична сарадња Кине и Србије је по обиму највећа, по садржају најопсежнија, а по облику најразноврснија. Када говоримо о овом региону, најинтензивнија је комуникација између председника Си Ђинпинга и председника Александра Вучића – истакла је амбасадорка.

Чен је нагласила да је став Кине по питању Косова и Метохије јасан и доследан.

– Кинеска страна поштује суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, разуме и подржава легитимне захтеве Србије по овом питању. Сматрамо да је у оквирима Резолуције 1244 Савета безбедности и других релевантних резолуција најбољи начин да се реши питање Косова и Метохије и да заинтересоване стране путем дијалога постигну обострано прихватљиво решење – поручила је она, додајући да Кина цени напоре српске стране у проналажењу компромисног решења путем дијалога.

Чен, која је од 1996. до 1999. године била аташе, трећи секретар у амбасади Кине у СР Југославији, каже да је, када је овај пут дошла у Србију, била импресионирана напретком у развоју, који је наша земља постигла. Она је истакла да је приметила доста нових грађевина, продавница, ауто-путева, као и то да се свуда гради.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ