Србија

ОД 1. СЕПТЕМБРА СЛЕДИ НЕЗАПАМЋЕНА ПРОМЕНА У ШКОЛСТВУ: Настава се више ни у једној школи неће изводити по учионицама!

Министар је у емисији „Добро јутро Србијо“ на Хаппy телевизији изјавио да је четири пута повећана плата наставника и професора као и да ће у наредном периоду бити повећање и пети пут.

На самом почетку разговора министар се осврнуо на све предузете акције у претходном периоду, које су рађене како би се унапредило школство:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пуно тога се летос радило, држава је уложила велике паре, многи пројекти су рађени са више милиона евра. У Прибоју је дато четири милиона евра да се школски центар уприличи, сада изгледа као најлепша зграда у том делу Србије. Много је рађено фасада, прозора, врата, интернета, мреже, огромна градилишта су била летос у Србијии још много тога треба сада да се ради, а то је систем повезаних школа, значи ситем информатике. То је ова информатика које нема од петог до осмог разреда, а већ годинама постоји та информатика која се зове изборни програм од игре до рачунара. Међутим, како свет брзо напредује, деца све брже савладавју те дигиталне вештине тако да се неки видови кодирања спуштају све ниже – рекао је Шарчевић додавши да се Србија угледа на Естонију, земљу која је све дигитализовала те да нам у том смислу „беже“ двадесет година али да је министарство остварило добре контакте како би се направили квалитетан програм и почело колико данас да се на томе ради.

– Такав исти програм је садржан сада у пакету новог предшколског програма тако да те елементарне ствари сада деца почињу да раде на нивоу вртића – рекао је Шарчевић.

Како почиње нова сезона, нова школска година, министар Шарчевић је искористио прилику да честита свим првацима, којих има преко шездесет и седам хиљада ове године, као и њиховим родитељима срећан почетак школске године јер је то велики дан за сваку породицу.

Прваци раде по новом наставном плану и програму. То је програм по коме се много тога учи другачије, где је начин преношења знања кроз разне међупредметне вештине и примене стечених знања. Сви прваци, да ли је село, да ли је планинска или градска школа, више неће имати обичну учионицу, већ дигиталну радионицу. Сви ће имати исти програм, исту опрему и исту обуку наставника. Ми зајдено са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и кабинетом премијерке радимо тај пројекат и обавеза Министарства просвете је обука наставника и опрема и то се у овом тренутку дешава, то је већ у току – рекао је министар и додао:

– Сви предмети ће морати да се преносе кроз дигиталну форму. Сваки наставник било ког предмета ће део садржаја преносити на тај начин – рекао је Шарчевич нагласивши да је то „корак од седам миља“.

Министар је у емисији „Добро јутро Србијо“ на Хаппy телевизији изјавио да је четири пута повећана плата наставника и професора као и да ће у наредном периоду бити повећање и пети пут, те да је стање у образовању у Србији много боље од онога како је било пре три или четири године.

Како министар каже, дошли смо до пат позииције што се тиче старих студената.

– Промењом система образовања, Србија је ушла у Болоњски процес и то већ траје четрдесет година. Сви министри су продужавали на неке захтеве, мене је то сачекало исто и ми смо продужили на годину па је Одбор за образовање Скупштине продужио на две па још пар пута, то је већ шести, седми пут, дакле држава смо која је највише пута мењала закон о високом образовању, сваког септембра. Значи не могу факултети да обаве то више, немају алат како ће да се испитају или предмет не постоји – рекао је Шарчевић истичући да више нема начина да се ти рокови продуже.

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ