Свет

СТРАШНО! БЕСРАМАН АМЕРИЧКИ УСЛОВ СРБИЈИ: Овако нешто још нисмо чули!

Фото: Јутјуб

Амерички дипломата Чарлс Kапчан, бивши специјални саветник за Европу у администрацији Барака Обаме, саветује Србији да што пре призна лажну државу Kосово јер само тако може постати ‘важан амерички савезник’!

Штап и шаргарепа

Kапчан каже да се стратешки дијалог САД и Србије не може покренути пре коначног решења албанско-српских односа. Према његовим речима, уколико се тај договор постигне, уследио би дијалог Вашингтона и Београда о односима Србије са Русијом и Републиком Српском.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Све док су Србија и Kосово на супротним странама не може доћи до већег помака. Међутим, уколико би Београд и Приштина нашли решење, верујем да би Србија преоријентисала своју дипломатију према Западу јер би схватила да је улазак у европски блок коначно сасвим изводљив – каже Kапчан.

Према његовим речима, спор Србије и Kосова јесте најсложенији спор на подручју Западног Балкана.

– Америчко-српски дијалог има два дела. Први се односи на нормализацију односа Београда и Приштине, а други на билатерална питања. Ако се договор Срба и Албанаца постигне, могао би да уследи разговор о односима Србије и САД и разматрање односа Србије са Русијом и Републиком Српском… Јер све док су Србија и Kосово на супротним странама, не само што не може доћи до помака већ остаје отворен простор за руско мешање. А Руси су вешти у коришћењу етничких, политичких или верских тензија у региону, настојећи да спрече приближавање земаља региона Западу и улазак у НАТО. Знају они да улазак Србије у ЕУ у великој мери зависи од постизања споразума са Приштином и зато тај договор спречавају… Али ако би Београд и Приштина нашли решење, верујем да би Србија потпуно преоријентисала дипломатију према Западу, јер би схватила да је улазак у европски блок коначно сасвим изводљив. Тако нешто би с временом сасвим ослабило везе Србије и Русије – рекао је Kапчан у интервјуу за ‘Глас Америке’.

Политиколог Александар Павић, коментаришући Kапчанове наводе, каже да је ово нека врста непристојне понуде.

Две ‘струје’ у САД

– Треба се сада присетити Kисинџерове изјаве: Бити амерички непријатељ је опасно, али бити амерички пријатељ је погубно. Дакле, у замену за одрицање од нечег конкретног, и то не било чега, него одрицања од заветне земље и светиња, нуди нам се магловита будућност ‘љубави’ једног доказано непоузданог партнера. Уосталом, већ смо осетили колико се САД држе договора и мировних споразума на примерима Дејтона и Резолуције 1244 УН… – подвлачи Павић.

На другој страни, бивши амбасадор Дарко Танасковић оцењује да је разговор једини пут да се дође до решења косовског питања.

– Не може да се очекује да ће САД одустати од пројекта независности Kосова. Тамо још важе две филозофије. Старија је везана за Стејт департмент и демократски блок и она каже да Србију треба сломити као 1999. године, а друго мишљење везано је за Болтона и Помпеа, који сматрају да САД у надгорњавању са Русијом и Kином, које су блиске Србији, морају да одвоје Србију од тих сила – закључује Танасковић.

 

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ