Свет

Готово је! Европска унија једногласна! Донесена одлука! Одредили тачан датум!

Србија ће морати да раскине свој нови споразум о слободној трговини са руском евроазијском економском унијом када се придружи Европској унији – саопштила је Европска комисија

Споразум о слободној трговини између Србије и Русије постоји од 2000. године

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европска комисија појаснила је Србији њене обавезе, наводи даље у свом тексту ЕУ Обсервер, дан након што је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко најавио да ће Србија 25. октобра потписати трговински споразум са Евроазијском економском унијом

– Србија може да склапа споразуме са другим државама или организацијама пре приступања Европској унији – казао је портпарол Еврпске уније

Србија ће морати да раскине свој нови споразум о слободној трговини са руском евроазијском економском унијом када се придружи Европској унији – саопштила је Европска комисија, пише „ЕУ Обсервер“.

Споразум о слободној трговини између Србије и Русије постоји од 2000. године. Разумели смо да ће се овај споразум проширити и на Евроазијску унију – изјавио је у уторак портпарол за Европску унију, пише „ЕУ Обсервер“.

– Србија може да склапа споразуме са другим државама или организацијама пре приступања Европској унији – казао је портпарол.

– Али у контексту преговора о приступању ЕУ, Србија се обавезала да ће се повући из свих билатералних споразума о слободној трговини, оног дана када приступи Европској унији – додао је портпарол.

Европска комисија појаснила је Србији њене обавезе, наводи даље у свом тексту ЕУ Обсервер, дан након што је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко најавио да ће Србија 25. октобра потписати трговински споразум са Евроазијском економском унијом.

– Савез би дао нови квалитет будућој сарадњи Србије и Евроазијског блока – рекао је Харченко након састанка са председником Србије Александром Вучићем – наводи се у тексту.

„ЕУ Обсервер“ наводи да из српске амбасаде при ЕУ нису добили никакав коментар.

На сајту се наводи и да постоји могућност да ће на предстојећем самиту у Хелсинкију, министри иностраних послова Европске уније, поред текућих проблема, разговарати са колегама из земаља Западног Балкана и о овом споразуму.

– Текст споразума о слободној трговини требало би да садржи излазну клаузулу, која гарантује да Србија може да повуче споразум до датума свог коначног приступања ЕУ – изјавио је Дејвид Мекалистер, председавајући Одбора Европског парламента за спољне послове за ЕУ Обсервер

Мекалистер се састао са Вучићем у Београду истог дана када је председник Србије разговарао са руским амбасадором – наводи се даље у тексту, али Вучић и Мекалистер нису разговарали о Евроазијском савезу, иако је, наводи се, Вучић у разговору потврдио своју подршку европском путу Србије.

– Србија је преговоре о приступању ЕУ започела пре пет година, а циљ јој је да се придружи до 2025. године. Међутим, њене историјске и културне везе са Русијом сежу вековима уназад – наводи се у истом тексту.

За разлику од већине осталих, Србија не жели да се придружи НАТО-у, купује руско наоружање и бојкотује одлуке спољне политике ЕУ, укључујући европске санкције Русији, пише овај сајт.

Русија је 2015. године створила ЕЕУ за спречавање ширења Европске уније, а ту укљује Јерменију, Белорусију, Казахстан и Киргистан, наводи „ЕУ Обсервер“ и додаје да руска пропаганда усред надметања за утицај у некадашњем региону „гвоздене завесте“ створила мит о тврђави православних вредности.

– Овај српски трговински савез је значајан догађај – рекао је Боцан Харченко, наводи се у тексту и додају изјаву руског амбасадора који је рекао да је Србија овим споразумом добила тржиште од 182 милиона људи, односно 1,7 милијарди евра.

Он тада није рекао, пише „ЕУ Обсервер“, да Србија већ има споразуме о слободној трговини са Белорусијом и Казахстаном, које ће морати да раскине, што овај гест чини још симптоматичнијим.

– ЕУ је либерално тржиште са 513 милилиона људи, вредно 16,9 милијарди евра. Европска унија остаје најважнији трговински партнер за Србију, чиме покрива 63 одсто процената трговинске размене, са веома динамичним растом. Трговинска размена са Русијом чини мање од 10 процената свеукупне српске трговинске размене – изјавио је портпарол Европске уније у уторак.

Међутим, број Срба који желе да се придруже Европској унији је само 53 одсто, упрко економском благостању, показала је анкета Министарства за европску интеграцију у јулу – закључује „ЕУ Обсервер

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ