Србија

Стручњаци исмевају Загреб: Ваше „ново“ оружје Срби имају 14 година!

На сињском аеродрому Пикет представљена је беспилотна летилица типа „Орбитер 3“, која је, како је саопштено, повећала способност Хрватске војске на подручју прикупљања података из ваздуха. Ту исту летелицу Србија поседује још од 2005. године!

Стручњаци кажу да је ова бламажа Хрватске уследила услед све веће панике јер Србија ускоро добија и моћне кинеске дрон-бомбардере „винг лунг“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши потпуковник КОС Љубан Каран каже да је ово провидан маркетиншки потез.

– Чудно је да Хрвати представљају ову беспилотну летелицу као некакво силно унапређење, јер тако показују колико заостају и колико су далеко од светских трендова. Летелица „орбитер“ има скромне извиђачке могућности. Сличне и исте летелице Војска Србије има већ петнаестак година. Бесмислено је поређење аматерског покушаја Хрватске да овако парира кинеским дроновима „винг лунг“ које ћемо добити – подвлачи Каран.

Безбедносни стручњак Џевад Галијашевић истиче да Хрвати покушавају да увере њихову јавност да су способни да прате темпо Србије у наоружавању.

– Шта би хрватска војска могла имати као циљ и узор осим Војске Србије? Кинески дронови и руски ракетни системи, ратна авијација као руска подршка, и нова и обновљења оклопно-механизована техника стављају Хрвате пред нерешиву енигму. Они не могу да прате развој наше војске. Да Хрватска није у НАТо пакту, све ове акције њихове војске изгледале би смешно и јадно, овако могу да се сакрију иза америчке сукње – наглашава Галијашевић.

Војни аналитичар Владе Радуловић оцењује да нема потребе за неким посебним мистификовањем, иако се хрватско министарство одбране труди да „орбитер 3б“ представи као последњу реч технике.

– Реч је о класичној ненаоружаној летелици намењеној за осматрање, извиђање и надзор. Овакви типови дронова су на тржишту присутни већ скоро две деценије и налазе се у великом броју армија широм света. Будући да концепцијски спада у другу категорију летелица, не може се поредити с оним што Србија набавља из Кине и што даље планира да производи као домаћи производ – закључује Радуловић.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ