Русија Србија

РУСКИ ПЛАН ЗА КОСОВО, ПУТИН НЕ ДА СРБИЈУ !

Косовски чвор не може бити решен уколико се у истом пакету не реши и питање Републике Српске, став је руског председника Владимира Путина.

– Запад, пре свих Америка, жели да се питање Косова реши издвојено од РС, што Русија неће дозволити. Велико њет чека их ако мисле да само парцијално реше проблем. Нећемо дозволити да праве разлику између Срба. Без договора за Српску неће бити договора ни за Косово – наводе извори из дипломатских кругова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Правда за Србе
Са овом стратегијом први човек Кремља врло брзо ће изаћи пред представнике западних држава.

– Очигледно је да Босна не функционише и да би ту могао врло брзо да се створи проблем. Бесмислено је све то знати и дозволити да се на Балкану отворе два жаришта. Поред тога за Русију је недопустиво да у оба случаја, и када је реч о Косову и када је у питању РС, Срби буду ти који ће поново бити жртве – објашњавају саговорници.

Руски лидер се, како објашњавају упућени у дипломатска дешавања, донекле слаже са америчким и француским председницима Доналдом Трампом и Еманулеом Макроном, који подржавају поделу.

– Срби треба да добију север, док би енклаве добиле специјалан статус и ту нема спора. Русија се залаже на поштовању принципа и међународног права, па ако је Америка дозволила Албанцима да изађу на референдум, онда и Србима, како на Косову тако и у Републици Српској, треба дозволити да се изјасне у којој држави желе да живе. Путин сматра да је овај план најправеднији за све стране и, што је најважније, то је, по његовом уверењу, гаранција да је мир на Балкану осигуран – објашњавају упућени у дипломатска дешавања.

Шеф српске дипломатије није желео да говори о овом конкретном плану председника Русије. У изјави истиче да је председник Русије више пута досад показао да је пријатељ и да је искрен у намери да помогне Србији.

– После Романова Путин је руски вођа који највише помаже Србији – истиче Дачић.

Вештачка подела
Да је време за уједињење Срба с обе стране Дрине, више пута је поновио Милорад Додик, и председавајући Председништва БиХ. Недавно је Додик истакао да долази ново доба, те да је време страдања иза нас.

– Колико год прошли век био век страдања, овај век може бити век интеграције, уједињења српског народа. Многи су против нас, има их овде из региона, а има их и издалека. Морамо бити паметни, морамо да мотримо и чекамо геополитичку ситуацију која би нам дала основа да то учинимо на један нормалан начин, без икакавих страдања и насиља. Народ који је вештачки подељен треба да се уједини јер нас везује исти језик, култура и начин живота – рекао је Додик.

Према његовим речима, Москва не признаје Косово, има право вета у СБ УН, које је досад и користила.

– Русија, то је политика председника Путина, пре свега подржава међународно право. А то се заснива на чињеници да народи морају да се определе како желе да живе. То је показано на Криму, после референдума то је и урађено. На Косову тога, наравно, није било. Да је Русија имала ову снагу, коју има сада у Путиново време, питање је како би се ствари одвијале – навео је Додик.

Ивановић: Природно решење
Милан Ивановић, директор КБЦ у Косовској Митровици и један од лидера Срба, сматра да је Путинов предлог озбиљан, те да нуди решење српског питања.

– Тиме би Срби добили прилику да не буду расути по разним држава, спречила би се ситуација да други народи добију све, а Срби ништа. Решење питања РС у контексту Косова јесте природно јер су данас Срби у неусташкој Хрватској, албанском Косову и Северној Македонији и џихадистичкој Босни обесправљени. Овим решењем обезбедио би се трајни мир, који не би био на штету Срба – истиче Ивановић.

Спољнополитички аналитичар Зоран Спасић мишљења је да ниједна граница, па ни британска или немачка, нису трајно дефинисане.

– Јасан је тренд фрагментисања граница, сада на свету имамо 193 званично признате државе, а према проценама, до краја овог века постојаће 400 држава. Путинов план јесте добар и најреалнији је. Ипак, његова реализација умногоме зависи од околности у међународној заједници, као и од ситуације у региону – прецизира Спасић.

Бјеговић: Најисправније решење
Српски народ има исто право на реципроцитет, пошто је Албанцима дато право уједињења свих Албанаца у једну државу тј. стварања „велике Албаније“, не видим зашто и Срби не би имали исто право да живе у једној држави, а да притом не отимају територију других народа и држава, сматра Мирослав Бјеговић, декан Факултета за безбедност.

По његовој оцени, Путинов став је исправан јер предвиђа да се коначно статус Косова реши разграничењем, док би истовремено отварање питање РС омогућило српском народу да се референдумом изјасни где жели да живи.

– Управо би се на овај начин омогућио трајни мир и просперитет балканских земаља – објашњава Бјеговић.

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ