Србија

УМРО ПОЗНАТИ СРПСКИ ПОЛИТИЧАР: Био је врло моћан!

Фото: Pixabay.com

Услед краће, тешке болести, у Београду је у недељу преминуо Милан Милановић Мргуд (64), некадашњи помоћник министра одбране Источне Славоније, Барање и Запданог Срема и потписник мировног Ердутског споразума из 1995.године.

Био је власник виле на Сењаку, елитном београдском насељу, коју је добио одмах након потписивања Ердутског споразума.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, био је сувласник фабрике за производњу меса „Фамис“, са још једним бизнисменом.

Милановић је сведочио у Хагу на суђењу Слободану Милошевићу и то као сведок тужилаштва.

Милана Милановића Мргуда многи сматрају оснивачем злогласне јединице „Шкорпиони“.

Људи блиски Милановићу, упућени у ратна дешавања деведесетих година, наводе да је у Источној Славонији Мргуд имао репутацију човека изузетног утицаја и јединог који није потпао под утиоцај Жељка Ражнатовића Аркана. Све време рата Аркан је веома респектовао Милановића, а чак неаводе да је тихо страховао од моћи коју је Мргуд имао на територији захваћеној ратом.

Главни човек за везу „Шкорпиона“ са ДБ-ом био је Милан Милановић Мргуд, припадник МУП-а Србије, рекао је својевремено Јован Мирило, један од људи којима су припадници ове јединице претили због касете која је доспела до Тужилаштва Трибунала у Хагу.

Према његовим речима, Мирило је био главни човек тадашњег ДБ-а за везу са паравојним формацијама.

– Осим са „Шкорпионима“, Мргуд је сарађивао и са Арканом и његовим јединицама, и био је задужен да их финансијски помаже, али и да води на одредишта која би у ДБ-у била зацртана. На дан потписивања Ердутског споразума, у једном кафићу у Шиду, за столом поред мене кафу су пили Милан Милановић Мргуд, Аркан и Слободан Медић, командант ‘Шкорпиона’ – сведочио је Мирило.

– Он је био граница између државе и свих паравојних формација. Држава ће показати да је спремна да са овом ствари рашчисти ако ухвати Милановића – каже он.

Милан Милановић Мргуд је својевремено био терећен за шверц цигарета од 1995. до 1996. године, пред Посебним одељењем Окружног суда у Београду наводе оптужнице.
Мргуд је тада рекао да ниједан навод оптужнице није тачан и да не постоји нико ко би, како је навео, могао да каже да је учествовао у шверцу цигарета.

– Никада нисам организовао наоружано обезбеђење за пратњу шверцованих цигарета кроз тадашњу СРЈ од граничних прелаза до магацина у Руменци, нити обезбеђење магацина у Руменци – сведочио је Милановић.

Он је негирао и да је као бивши помоћник министра одбране Републике Српске Крајине посредовао у Министарству унутрашњих послова Србије да се изда наредба о пропуштању камиона са шверцованим цигаретама фирме „Миа“ из Уба без неопходне документације. Милановић је рекао да је од 1991. до 1996. године био задужен за безбедност славонско-барањске области и да је Станка Суботића упознао 1995. године.

Негирао је да је ишта знао о злочинима „Шкорпиона“, као и да је икада био припадник МУП Србије.

– Био сам само помоћник министра Источне Славоније и Барање, која је имала око 40 батаљона и на челу корпуса је био командант генерал Душан Лончар, а једно време и пуковник Богдан Сладојевић. У саставу тог корпуса били су и „Шкорпиони“ – казао је Миловановић тада и додао да није он оснивач“Шкорпиона“ већ Нафтне индустрија Крајине.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ