Србија

Ево због чега Дачић подноси оставку?!

Не представља никакву опасност ни за Вучића ни за мене ова и оваква опозиција. Него, пре свега мангупи у нашим редовима!

Не представља никакву опасност ни за Вучића ни за мене ова и оваква опозиција. Него, пре свега, како би то Лењин рекао, мангупи у нашим редовима – изјавио је у интервјуу за „Ало!“ новине и емисију „Правац“ на каналу „Пинк инфо“ Ивица Дачић, лидер СПС и шеф дипломатије Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је у разговору с Душком Вукајловићем, уредником штампаног издања новина „Ало!“, најавио чистку унутар своје партије, као и смене министара из те странке уколико СПС буде у новој влади после наредних избора.

Не представља никакву опасност ни за Вучића ни за мене ова и оваква опозиција. Него, пре свега мангупи у нашим редовима!

Не представља никакву опасност ни за Вучића ни за мене ова и оваква опозиција. Него, пре свега, како би то Лењин рекао, мангупи у нашим редовима – изјавио је у интервјуу за „Ало!“ новине и емисију „Правац“ на каналу „Пинк инфо“ Ивица Дачић, лидер СПС и шеф дипломатије Србије.

Дачић је у разговору с Душком Вукајловићем, уредником штампаног издања новина „Ало!“, најавио чистку унутар своје партије, као и смене министара из те странке уколико СПС буде у новој влади после наредних избора.

– Лепо је Вучић рекао да су промене потребне не зато што неко ради лоше већ јер су саме промене битне, пре свега зато што подстичу на нови, бољи рад. Управо зато верујем да је потребно да се промене и неки министри из СПС-а. Исто важи и за мене, поставићу себи циљ, који ако не остварим, повлачим се у пензију – казао је Дачић и прецизирао да ће сваки функционер СПС-а добити циљ који мора да оствари на предстојећим изборима:

Савез Србије с Турском и Русијом!

Дачић је у разговору с Вукајловићем открио и да му је Мевлут Чавушоглу, турски шеф дипломатије, предложио да се направи трилатерала Турска-Србија-Русија, плус квадритерала с БиХ. – Ја му кажем: „Човече ми јесмо за то, али мораш да убедиш ове твоје муслимане, односно Бошњаке у БиХ, они ће да падну у несвест кад чују ту идеју“. „Нема проблема“, каже он, „ми ћемо то да их убедимо, то је и њихов интерес“.

– У сваком граду ћемо имати циљ колико гласова да освојимо. Ко то не освоји, неће остати на функцији. И ја нећу остати на функцији ако на нивоу Србије не остварим зацртани циљ.

А да ли му је зацртани циљ место премијера Србије, како тврди његов коалициони партнер Драган Марковић Палма и, како пишу поједини медији, да ли тиме уцењује Вучића?

– Што бре да се спремам за премијера кад сам био премијер? Ја сам председник странке која излази на изборе, водим листу, нормално је да сам кандидат те листе за премијера. Није реч да неког уцењујемо, наравно да премијера предлаже онај ко има највећи број гласова. А реално – зна се ко ће освојити највећи број гласова. Све ове приче неко намерно подмеће да би се стекао утисак да смо Вучић и ја у сукобу, као и да се сакрије да заједно радимо за Србију.

Шта будале причају о мени

– Постоје многи људи који би за мене рекли да сам руски човек. То су будале. Ја нисам ни руски ни амерички човек. Радим само за Србију. Али, имам ситуацију да кад год имамо неки проблем, ја могу да се ослоним на свог брата Сергеја Лаврова. Никад се није десило да било ко из Москве ни мени ни Вучићу каже да нешто морамо да урадимо или да нешто не смемо да радимо. Они су ту увек да помогну, али поштују наше ставове и интересе. Немамо никакву идеју о уласку Србије у Евроазијску унију, нити је то реално, нити то ко тражи, само имамо тај систем слободне трговине с њима док не уђемо у ЕУ.

Иако СПС није био на Вучићевој изборној листи, чини се да баш та странка понекад много више брани Вучића од неких који су мандате освојили на листи СНС-а.

– Више о Вучићу причам ја, који нисам био на њиховој листи, него они који су били. Неки од тих људи су конформисти, док их нико не напада, они ћуте и крију се.

Дачић је оценио и да је парадоксално да су, према истраживањима, две најпопуларније странке у Србији СНС и СПС, док су опозициони лидери Ђилас, Јеремић и Тадић политичари с највећим бројем негативних оцена.

– Део опозиције окупљен око Ђиласа да има било какве шансе, никад не би бојкотовао изборе… Знају они да не да не могу да победе, него не могу ни да остваре било какав солидан резултат. А то је управо зато што немају јасну и конструктивну политику, него логику „што горе за Србију, то боље нама“… Шта им је заједнички став о Косову? Једни би признали Косово, други тврде да смо Вучић и ја издајници што водимо дијалог. Једни су за Русију, други за НАТО, сви терају стране инвеститоре… И голим оком је видљив прогрес који наша држава доживљава. А они се противе што је реконструисан Трг републике, што се граде ауто-путеви по Србији и отварају нове фабрике…

Министар је, говорећи о Косову, истакао да „таксе бити укинуте после формирања нове владе, ако у њој не буде Харадинај“. На питање да ли су дипломате из САД с којима се састајао поставиле неке рокове за договор Београда и Приштине, Дачић одговара:

Подносим оставку ако Косово уђе у Интерпол!

Косово на седници Интерпола у октобру сигурно неће бити примљено у ту међународну организацију. Ако они буду примљени, ја дајем оставку – категорично је у интервјуу за „Ало!“ и емисију „Правац“ на ТВ „Пинк инфо“ изјавио Ивица Дачић, министар спољних послова Србије! Уз подсећање да је већ 15 земаља повукло признање самопроглашене косовске независности, Дачић тврди да ће ускоро бити још нових нота за повлачење признања и да ће са 116 број земаља које су признале Косово бити мањи од 96. – То није моја индивидуална лична акција, то сам се договорио с председником државе Александром Вучићем, а иза тога стоји Влада Србије. То је од великог значаја за позиционирање наше државе јер не би толико инсистирали да се престане с акцијом повлачење признања да је то нешто што нема ефекта – рекао је Дачић.

– Нема ту рокова. Американци кажу: „Ми нисмо дошли да било кога условљавамо, ми хоћемо да помогнемо“…. Ако би они посредовали у постизању договора, онда је оптимална варијанта да се неки договор постигне до финала њихове кампање за председничке изборе, средином 2020. године. Међутим, да ли ће то бити, не зна се. Најбитније је да Бела кућа јасно предлаже: То што се договори мора бити „вин-вин“ комбинација, добитак и за Србе и Албанце. Ако се било ко осећа као губитник, онда ништа од тога посла. Такође, јасно кажу да ако се Срби и Албанци договоре, не постоји та сила са стране која ће моћи да спречи и да заустави тај договор.

Министар Дачић је закључио и да није реално да се Србија ускоро приближи ЕУ, али да је наш интерес да ускладимо националне прописе с европским стандардима.

– Реално стање ствари је да ЕУ неће да прима нове чланове док се не заврши реформа ЕУ, а веома је проблематично кад ће се та реформа десити и да ли ће се уопште десити. Ми смо доведени до тога да данас прича о ЕУ не може бити никакав мамац ни за кога јер није реч о блиској будућности. Шта они могу да нам понуде ако се договоримо с Приштином? Улаз у ЕУ? Па не могу, нема проширења ЕУ. Да ЕУ хоће, све би ово трајало много краће. Не треба да нас лажу, треба јасно да нам кажу: „Ви нисте наш приоритет“. Овде је политичка одлука да се успори процес проширења.

Због чега се свађам с Вучићем

Иако је у каријери био на разним политичким функцијама, Дачић је открио да му је најомиљенија функција била председник ФК Палилулац, а да се с Вучићем као окорели партизановац највише свађа у вези са спортом. На питање како коментарише то што је ипак Вучић као звездаш више учинио за ФК Партизан него сви партизановци у политици заједно, одговара: – То је зато што се партизановци плаше…. Кад сам био премијер, а Вучић први потпредседник, нас двојица смо се заједно састајали са клубовима јер је врхунски државни интерес да имамо добре клубове. Србији су потребне победе, а за победе нису довољни само талентовани спортисти, морају се створити логистички услови, да клубови имају паре…

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ