Србија

СУЂЕЊЕ ДЕЦЕНИЈЕ ПОЧИЊЕ У СРЕДУ! Зоран Марјановић открива шта се стварно догодило тог кобног дана на насипу!

Супруг певачице „Гранда“, који је оптужен за њено зверско убиство 2. априла 2016, ускоро ће добити прилику да детаљно изнесе одбрану и исприча шта се догодило кобног поподнева када се са женом и ћерком упутио у шетњу насипом, подно којег је сутрадан пронађен унакажен леш.

Виши суд у Београду одржаће у среду, 11. септембра, припремно рочиште на суђењу Зорану Марјановићу (41), који је оптужен да је 2. априла 2016. брутално убио своју супругу, певачицу „Гранда“ Јелену Крсмановић Марјановић (33), а чији је леш пронађен сутрадан у каналу поред насипа у београдском насељу Борча.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако ће суђење за најмистериознији случај у историји српске криминалистике, који непрекидно изазива пажњу домаће јавности, али и медија у региону, званично отпочети након 41 месеца од злочина.

Без јавности

Марјановић је званично осумњичен за убиство супруге у септембру 2017, годину и по дана након злочина, када је и ухапшен. У притвору је провео 10 месеци, након чега га је Апелациони суд пустио да се брани са слободе.

– Уколико Зоран на било који начин почне да омета судски поступак, односно да се не одазива позивима суда и изостаје са заказаних претреса, суд би поново могао да му одреди притвор – каже саговорник.

Он истиче да ће се предстојеће припремно рочиште, како то налаже закон, одржати иза затворених врата, односно без присуства јавности.

– На припремном рочишту се оптужени само кратко изјашњава о кривици, односно одговара да ли признаје дело за које се терети или не. Потом заменик тужиоца и адвокати одбране предлажу суду доказе које планирају да изведу током поступка, о чему судија одлучује током поступка. Након тога, заказује се нови термин за главни претрес и почетак доказног поступка који ће највероватније бити јаван – казао је добро обавештен извор.

Он напомиње да закон оставља могућност да се поједина суђења воде без присуства јавности, односно да председавајући судија због специфичности самог случаја искључи јавност.

– То се у овом поступку највероватније неће десити јер нема објективних разлога. Главни претрес отпочиње уводним речима, односно читањем оптужнице, након чега ће Марјановић моћи да детаљно изнесе своју одбрану – каже саговорник.

Пале две оптужнице

Маратонска истрага злочина у Борчи, коју су пратиле бројне контроверзе, безмало је трајала пуних 38 месеци. Више тужилаштво је претходно из два наврата подизало оптужницу против Марјановића, али је Апелациони суд након жалбених поступака изнова налагао да се истрага допуни.

– Тек је трећи оптужни акт из јуна ове године постао правоснажан након што је тужилаштво, по налогу апелације, отклонило све недостатке. Одбрана је и на ову оптужницу уложила жалбе, али их је суд оценио као неосноване месец дана касније – каже наш саговорник.

– Нисам убио своју супругу. Против мене се води хајка од тренутка кад је она пронађена мртва, необјашњиво ми је због чега је то тако – било је прво што је Марјановић рекао на саслушању, а потом је до детаља описао тренутак када је Јелена нестала на насипу.

– Ту су били бројни сведоци који су нас видели и који су видели како је Јелена сама отишла на насип тако што се попела и кренула у правцу друге рампе. Ја сам остао с Јаном и после 15 до 20 минута дете и ја смо се такође попели на насип и кренули у сусрет Јелени. Нигде је није било, дозивао сам је и безуспешно звао телефоном. Потом сам позвао пријатеља полицајца да га питам шта да радим, а затим и оца и брата.

За разлику од Зорана, који се на саслушању у тужилаштву уредно бранио од оптужби, његови отац Владимир, мајка Зорица, старији син, као и брат Милош и снаја Милица, данас иначе званични старатељи његове ћерке Јане, искористили су своје законом предвиђено право да као најближи сродници не сведоче. Да ли ће се на исту одредбу закона позвати и на предстојећем суђењу, требало би да буде познато већ након припремног рочишта.

Одлуком тужилаштва и суда, статус оштећене у поступку имаће само Јеленина ћерка Јана (8), која је у тренутку убиства мајке имала пет година. Током истраге она је саслушана као сведок у присуству психолога и вештака.

Упркос напорима правног заступника чланова Јеленине породице Крсмановић, њена сестра од стрица Теодора, која јој је најближи живи сродник после ћерке, тај статус није добила. Управо због тога Теодорин адвокат није могао да учествује у истрази која је вођена против Зорана, већ је породица ангажовала приватни Центар за форензичка истраживања из Новог Сада, који је водио сопствену истрагу. Због чињенице да Центар није могао да располаже, али ни да буде званично упознат са свим доказима којима је располагало тужилаштво, њихова истрага, као и њени резултати нису правно утемељени, нити ће се о њима говорити на суђењу.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ