Свет Србија

ПРОЦУРИО ПЛАН АМЕРИКЕ ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ: Ово траже од Србије, нуде нам излаз на море, а ево и шта још!

Коментаришући ситауцију на Косову, директор Института за стратешке студије у Вашингтону Грегори Копли каже да су у овом тренутку политички лидери у Приштини схватили чињеницу да једноставноо не могу да направе државу Косово да зависи сама од себе, тако да и њима “цуре опције“ врло брзо.

„Видели смо сви недавно да је премијер поднео оставку, како би се одазвао позиву Суда у Хагу због ратних злочина. Проблеми се, када је само Косово у питању, неће тако лако и сами решити. Међународна признања Косова од стране држава широм света су практично изнуђена притиском и утицајем САД, посебно под Клинтоновом администрацијом, па и оним после њега“, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада смо дошли у фазу, каже Копли, да државе повлаче признања.

Навео је да је доста времена провео на Балкану током 90-их година, пратећи развој ситуације док је рат трајао, а пратио је и ситуацију на Косову.

„Да се разумемо, Косово се више неће вратити под окриље Србије, као што је то некад било. Наш колега Дарко Трифуновић је изнео недавно план замене или размене територија, у замену за признање и то је по мени веома разумно. Албанско становништво и ОВК су одувек имали жељу да се уједине са Албанијом. То је врло могуће и могло би да буде признато од стране међународне заједнице. Опет, када би се Србији вратио онај део Косова и Метохије, где је већинско српско становништво и када би био направљен коридор до западне Албаније, како би Србија добила излаз на море, што је амерички председник Труман и захтевао 1919. године, онда бисмо имали добитну комбинацију између Србије и Албанаца, било оних са Косова, било оних из Албаније. Е сад, пошто комуникације готово да и нема између Приштине и Београда, мислим да ту треба активно да се укључи међународна заједница, вероватно САД, које би на тај начин показале своју снагу, моћ и престиж овде на Балкану“, казао је Копли.

Према његовим речима, САД то морају да ураде, неопходна им је баш ова прилика, исто као и Србији и Албанији.

Да ли је песимиста када је у питању западни Балкан, Копли одговара:

„Нећу да кажем ни да сам оптимиста, ни да сам песимиста. Шта видимо сад? Руско-кинески савез, заједно са Турском, у ствари посебно Турска и Русија желе да имају све већи утицај на Западном Балкану. Према томе, овај простор поново постаје граница између истока и запада. То би могло да буде искоришћено позитивно или негативно од стране Србије и српског народа, генерално. Исто тако, ову ситуацију и САД могу да искористе на позитиван начин“.

Сматра да ниједна земља региона не може да рачуна на ЕУ, на њену економску помоћ у будућности.

То образлаже чињеницом да је „почео распад ЕУ“.

„Ако Велика Британија оде, а верујем да хоће, пре или касније, кренуће за њом и неке друге, вероватно мање земље чланице. Право је време, по мени, за Србију да се окрене Британији, као независном играчу, како би она преузела што активнију улогу у региону. И, наравно, Трамповој администрацији. Срби једноставно морају да се окрену сами себи и да се одреде, шта желе и где виде себе у будућности, онда може и да буде нешто позитивно, како за Србију, тако и за Србе генерално“, казао је Копли.

Оно што Србија жели и треба да буде, то је један моћан мост између истока и запада. По мени, то је велика прилика за Србију да постане право раскршће Балкана. Србија и Срби морају да имају велику, праву, дуготрајну стратегију, што у овом тренутку нема. Не верујем и не мора да значи да Србија треба да види себе у ЕУ или да има блиске односе са НАТО-ом. Српска улога треба да буде таква да Србија буде Србија. Срби у овом тренутку, поново морају да верују сами у себе, јер колико сам ја упознао Србе, они су врло јединствени, који кад су уједињени могу да учине велике ствари, али само изаберу ли прави пут. Узмите пример Николе Тесле и он је само један од на хиљаде примера светски признатих људи. Србима управо то треба, неко ко ће да буде и српски и светски“, казао је Копли.

Када је у питању БиХ, Копли каже да не види никакав напредак.

„Не видимо јединствену владу за читаву државу. БиХ је и даље поларизована, тако да је земља заглављена у тој подељености још од краја рата“, казао је Копли.

Он каже да је веома тешко видети било какав искорак напријед.

„Мислило се да ће ЕУ бити тај фактор, који ће ујединити народе у овој земљи, али се показало да то није случај, јер и сама ЕУ постаје дисфункционална, поготово што се тиче економије, тако да је све теже самој БиХ да живи и преживи.“, казао је Копли.

Он сматра да БиХ која мора да пронађе неко дуготрајно решење, а нека од тих решења би могла да буду прилично болна.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ