Свет Србија

ПОТПУНИ ХАОС У ЕВРОПИ ЗБОГ СРБА И КОСОВА: Немци се плаше Шпаније и Србије! Ево шта се дешава!

Берлин одбио да шпански шеф дипломатије Жозеп Борел води дијалог Београда и Приштине јер његова земља не признаје независност лажне државе Косово. Меркелова тражи да преговоре убудуће предводе Немци

Немачка и Шпанија озбиљно су политички заратиле због дијалога Београда и Приштине! Берлин одбија да шпански шеф дипломатије Жозеп Борел води бриселске преговоре јер његова земља не признаје лажну државу Косово, и тражи да посредник буде Немац!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси Радио Слободна Европа (РСЕ), све је извесније да ће ЕУ именовати посебног изасланика који ће се бавити искључиво процесом нормализације односа Београда и Приштине. Новинари РСЕ, позивајући се на изворе из немачке владе, тврде да Берлин инсистира да посредник у дијалогу буде Немац. Немачка се противи томе да Жозеп Борел, као наследник Федерике Могерини на месту шефа европске дипломатије, води дијалог јер долази из Шпаније, која није признала лажну државу Косово!

Против размене територија

Према овим наводима, тако би се „амортизовао“ процес који је досад водила Могеринијева, који је, како тврде у Берлину, неизбежно водио ка размени територија.

У случају да Европска комисија одлучи да именује специјалног изасланика, особа на тој функцији би требало да буде из Немачке. У тренутку кад се покрене иницијатива, немачка влада ће инсистирати да посредник у дијалогу Косова и Србије буде њен представник. Постоје два разлога. Први се тиче одлуке САД да именују Метјуа Палмера за изасланика за Западни Балкан, а други је будући високи ЕУ представник. Садашњи шпански и будући европски министар иностраних послова Жозеп Борел долази из земље која не признаје Косово, око чега је и лично критичан. После именовања на чело ЕУ дипломатије, Борел је због учешћа Косова напустио састанак шефова дипломатије ЕУ и Западног Балкана у Хелсинкију. Без обзира на то што ЕУ тврди да је статусно неутрална према Косову, дипломатски извори сматрају да је Борелова позиција као посредника у дијалогу веома деликатна – наводи РСЕ.

Да Берлин одбија да Борел води дијалог Београда и Приштине, потврђује и Тоби Вогел, стручњак Савета за политику демократизације (ДПЦ).

– Дијалог не треба да надгледа личност из земље чланице ЕУ која не признаје Косово. Изасланик треба да буде из земље која има утицај на Западном Балкану. У тренутку кад Британија одлази из ЕУ, а Француска је одлучила да постане скептична према проширењу, преостаје да то буде неко из Немачке – објашњава Вогел.

Немци постају нервозни

Коментаришући ове наводе, председник Српског спољнополитичког круга Милисав Паић каже да је Немачка незадовољна што еродира међународна подршка самопрокламованој независности Косова.

– Именовање Борела за комесара ЕУ за спољне послове, али и изјава чешког председника да ће се заложити за преиспитивање признања Косова доводе у питање немачки став да је то „свршено питање“. Осим Борелу, који је однос према Приштини јасно испољио, Немачка жели да парира и САД, које нису против могућег разграничења, чему се Берлин категорично противи – истиче Паић.

 

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ