Србија

ЗАПАД КАПИТУЛИРАО У СРБИЈИ! РУСИЈА СЕ УКЉУЧУЈЕ У ПРЕГОВОРЕ СА АЛБАНЦИМА

Некадашњи амбасадор САД у Србији и председник Института “Исток-Запад” Камерон Мантер сагласан је са идејом да се у дијалог о КиМ укључи више актера.

“Почетком следеће године биће нових могућности, с новим тимом у Бриселу, с новим тимом на Косову, наравно за српску владу и за српску опозицију – да сви они учествују”, рекао је Мантер за Н1.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Волео би, каже, да нова Влада Косова буде вољна да проблем таксе реши и “испод радара”, а и питање које Албанци помињу – да Срби престану да делегитимизују земље које су признале Косово, додајући да верује у тиху дипломатију.

Мантер каже да ће се са председником Вучићем данас срести и да ће причати о томе да нема довољно замајаца у односима између Западног Балкана и Европе. Желимо да истражимо начине на које се то може пребродити, у САД постоји нови саветник за националну безбедност, ту је специјални изасланик за Западни Балкан Метју Палмер, постоји политички осећај да ствари могу да се покрену, навео је Мантер.

Мантер каже да се слаже са идејом да у дијалогу учествује што више актера, додајући да и његов институт учествује у дијалогу на Балкану, најављујући састанак у Берлину у децембру.

“Будимо поштени, ситуација је нерешена. Када кажете ко учествује, морамо да схватимо прво – ко из Приштине? Они имају изборе у октобру, ми нећемо знати док се не заврше ко ће из Приштине учествовати. Исто тако ЕУ још одлучује и прави ту транзицију за свој тим који ће овде доћи после 1. у месецу – да ли ће бити специјални изасланик, да ли ће бити још људи … Онда имамо нови тим у Вашингтону, имамо Палмера, имамо саветника за националну безбедност… Концепт јесте добар – тројка или није битно колико ће људи учествовати, али још нисмо сигурни ко ће бити ти актери. Мислим да ће требати времена – можда месец-два пре него што ће да буде јасно ко ће учествовати”, рекао је.

Упитан о могућем учешћу Русије, каже да је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко рекао да не може бити решења за Косово без Русије. “Стручњак као Харченко би могао да помогне и то је разумно очекивати”, каже бивши амбасадор у Србији.

Каже да у контактима са људима у региону види жељу да се проблеми реше. “Ја остајем оптимиста, иако сам разочаран што није било напретка, али оптимиста сам да постоји основ за то, и о томе ћу да причам са председником Вучићем”, додао је.

“Желим да похвалим Вучића што је флексибилан политичар. У нашим разговорима смо увек причали о чињеници да је будућност Србије да буде демократска држава, проспериктетна земља која живи мирно са суседима. То се може постићи, а ја верујем да и он у то верује, само као чланица ЕУ”, истиче Мантер.

Да би Србија била део ЕУ мора доћи до неког аранжмана са Косовом, каже он. “Као амерички дипломата, ја подржавам замисао да Србија призна Косово и да Косово и Србија заједно раде и реше своје проблеме”, навео је Мантер.

Волео бих да резултат избора на Косову буде такав да ко год био на власти, буде вољан да пружи руку српској страни, и да ће питање такси бити решено са обе стране, можда не јавно, можда уз добру вољу, “испод радара”, а и по питању које Албанци помињу – да Срби престану да делегитимизују земље које су признале Косово, каже Мантер.

Он оцењује да има пуно места за уступке, али да се то не мора радити тако да се понизи друга страна.

“Неки преговори без много пажње могу да доведу до одустајања од екстремних ставова – да Албанци укину таксе, али има ствари које и Срби могу да уради. Томе служи тиха дипломатија. Ја сам уверен да ће Влада Србије успети у томе.”

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ