Србија

ЗАПАД ПРОМЕНИО ПЛОЧУ: АМЕРИКАНЦИ ПОДРЖАЛИ ВУЧИЋА И СТАЛИ У ОДБРАНУ СРБА! ТАКСЕ ЋЕ УСКОРО ПАСТИ!

После јасне поруке америчког специјалца за Балкан Метјуа Палмера да нове косовске владе неће бити уколико опстану таксе на српску робу, околности под којима се решава питање Косова и Метохије промениле су се у корист Србије.

Најважнији играч на планети уважио је позицију Србије и њеног председника Александра Вучића, који од почетка инсистира на уклањању такса као главне препреке за наставак дијалога, оцењују саговорници Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Више актера у дијалогу

Поред Палмера, сличну поруку послала је и немачка канцеларка Ангела Меркел после састанка с премијерком Србије Аном Брнабић у среду у Берлину.

– Досад није било могуће успоставити дијалог између Београда и Приштине, будући да таксе представљају велику препреку и отежавајућу околност – изјавила је Меркелова, која није искључила могућност да Немачка и Француска, попут САД, именују своје изасланике за дијалог.

Идеју о укључивању више актера у процес решавања косовског проблема подржао је и некадашњи амбасадор САД у Србији и председник Института Исток-Запад Камерон Мантер, који је јуче разговарао с Вучићем. Мантер каже да би волео да нова косовска влада буде вољна да реши проблем такса и „испод радара“.

– Желимо да истражимо начине на које се то може пребродити, у САД постоји нови саветник за националну безбедност, ту је специјални изасланик за западни Балкан Метју Палмер, постоји политички осећај да ствари могу да се покрену – сматра Мантер.

Дефинисан став

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже за Курир да су Американци, именовањем Палмера за специјалног изасланика, дефинисали јасан став према Косову.

– Са Џоном Болтоном или без њега, Трампова администрација је јасно ставила до знања да жели убрзање дијалога и укидање такса Приштине, хоће да буде учесник у завршници решавања косовског проблема, а уз то је прихватила став Србије, која инсистира на компромисном решењу. То је усаглашена политика САД и спроводиће је Мајк Помпео, Стејт департмент, а сада и Роберт О’Брајан. Поруке из Вашингтона имају и онај део у којем кажу да се на крају сваког договора очекује и међусобно признање. Трамп очигледно жели да има решено косовско питање као адут за своје изборе, али ће у дијалог морати да уђе и Русија – оцењује наш саговорник.

Председник Вучић јуче је разговарао са специјалним изаслаником генералног секретара УН и шефом Мисије УН на КиМ Захиром Танином о ситуацији на Косову. Повод за састанак су припреме извештаја генералног секретара УН о раду Унмика, који ће бити представљен Савету безбедности у октобру. Вучић је рекао да очекује да ће међународни представници помоћи да косовски избори протекну мирно и да ће Срби моћи да искористе право да слободно бирају своје представнике. Он је захвалио Танину за доследно залагање Унмика због поштовања Резолуције 1244.

– Присуство УН, то јест Унмика, као и других међународних мисија на КиМ, више је него потребно као гаранција безбедности српског народа – нагласио је председник Србије.

 

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ